Politiek

BRIEFJE VAN KEES – Aan alle linkse mensen

11-07-2019 09:31

Lieve linkse mensen,

Mijn broer Jan stuurde me gisteravond een filmpje en ik wilde dat ik het niet bekeken had.

Niet dat het filmpje eng is, zeker niet.

Maar het is eng hoe extreem-rechts er mee aan de haal gaat.

Kijk hier zelf maar even naar het filmpje. Het komt van Frontex, het Europese grens- en kustwachtagentschap.

Om de denktrant van extreem-rechts bloot te leggen, vroeg ik mijn broer Jan wat ik volgens hem gezien had.

Hij stuurde een mail terug.

“Wat jij gezien hebt, broer, is hoe grote sterke jonge mannen van het Afrikaans continent naar Europa emigreren. Ze kopen voor een paar duizend dollar een plekje op een grote boot en die boot zet ze voor de kust van Lampedusa in een kleinere boot, zodat het lijkt of het vluchtelingen zijn. Maar het zijn gewoon kerels uit veilige landen als Marokko, die met een relatief kleine investering levenslang gratis huisvesting, gratis zorg en gratis geld in West-Europa kopen. Ook voor vrouw en kinderen, met wie ze dankzij linkse advocaten snel weer herenigd zullen worden. Een win-win-win-win-situatie. Die lui een beter leven, de kapitein van de grote boot een sloot geld, de migrantenindustrie van Tineke Ceelen en consorten volop werk en linkse mensen, zoals jij, een warm hart, omdat jullie ze welkom, welkom in ons land heten.”

Ik sms’te mijn broer Jan nog met de vraag of hij mij zat te trollen.

“Nee”, antwoordde hij, “ik geef je de feiten.”

Dat is toch éng?

Dat hij, als het over vluchtelingen gaat, gewoon extreem-rechts is?

Terwijl de waarheid is dat dat grote schip midden op zee één voor één mensen heeft opgepikt die net iets minder goed konden zwemmen dan Maarten. Mensen die gevlucht waren voor oorlog of die vanwege verzet tegen de dictatuur in hun land hun leven niet meer zeker waren. Dat dat grote schip die vluchtelingen naar veilige haven wilde brengen. En dat het water voor – in dit geval – Lampedusa te ondiep is, dus die arme mensen voor de laatste meters moesten worden overgezet op een kleiner schip. En dat de zee juist op dat moment zo woelig was, dat ze allemaal hun paspoort verloren. Waardoor ze moeilijk kunnen bewijzen welk land ze zijn ontvlucht en ze in vluchtelingenkampen door de autoriteiten als paria’s worden behandeld. Wat weer leidt tot posttraumatische stressstoornis, waardoor ze in hun nieuwe thuisland moeite hebben om aan werk toe te komen. Enfin, de bekende fuik, die van talentvolle architecten en hersenchirurgen uitkeringsgerechtigden maakt die weliswaar veilig zijn, maar geen doel meer hebben in hun leven.

En ik ben niet naïef hè, wat extreem-rechts mensen zoals wij ook altijd verwijt.

Er zal best in een énkel geval wel sprake zijn van mensensmokkel. Maar dan denk ik: jij en ik zouden ook een beter leven voor onze kinderen en kleinkinderen willen.

Als ze dan eenmaal hier zijn, dan stuur je ze niet meer terug.

Dan zorg je dat wij goed integreren.

Want de aarde is van iedereen.

Groetjes,

Kees

PS. Mijn broer schreef ook nog dat ik hem backers kost. Weten jullie wat hij bedoelt?