Politiek Buitenland

Onderzoek bewijst: Veel Duitsers zien islam als bedreiging

11-07-2019 13:14

De islam stuit in Duitsland op grote bedenkingen. Iedere tweede persoon ziet dat geloof als een bedreiging, blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann Stichting.

Het is opvallend dat in Oost-Duitsland, waar maar weinig moslims wonen, de scepsis zelfs sterker is dan in het westen. Volgens de enquĂȘte wil 30 procent van de bevolking in het oosten en 16 procent van die in het westen moslims niet als buren.

Een dergelijke afwijzende houding kan de democratische cultuur in gevaar brengen, meent auteur Gert Pickel van de studie. “Als een belangrijke groep binnen de bevolking een andere, kleinere groep als een bedreiging ziet, beschadigt dat op den duur de democratie.” Dit gevoel van bedreiging bestaat in alle segmenten van de bevolking, zei de socioloog.

Het aantal moslims in Duitsland wordt geschat op iets meer dan vijf miljoen, op een totale bevolking van ruim 82 miljoen. Ongeveer 1,5 miljoen van hen wonen in Noord-Rijnland-Westfalen. Met de globalisering en immigratie is ook de religieuze pluraliteit toegenomen, stelt het onderzoek. Deze diversiteit verrijkt de samenleving, vindt de helft van de bevolking. Maar bij de islam zegt maar een derde dat.

Voorbehouden tegen de islam mogen echter niet worden gelijkgesteld aan islamofobie, legt Yasemin El-Menouar, godsdienstdeskundige van de stichting uit. Absoluut als anti-moslim aan te merken is 13 procent van de respondenten, die immigratie van moslims willen stoppen. Islamofobisch ingestelde mensen verwerpen vaak ook andere minderheden, zoals de analyse laat zien.

De donderdag gepubliceerde bevindingen zijn gebaseerd op een representatieve monitor naar religies.

ANP