Politiek Buitenland

Amerikaanse minister Alexander Acosta stapt op na rel over pedofiel Jeffrey Epstein

12-07-2019 17:06

De Amerikaanse minister Alexander Acosta (Werkgelegenheid) stapt op. Hij lag onder vuur vanwege zijn rol bij de vervolging van de van kindermisbruik verdachte miljardair Jeffrey Epstein.

Lees ook – Dossier Jeffrey Epstein

“Het zou egoïstisch van me zijn om vast te houden aan deze positie”, zei de minister bij het Witte Huis. Daar verscheen hij samen met president Donald Trump, die Acosta naar eigen zeggen op het hart heeft gedrukt dat hij best kon aanblijven. “We gaan hem missen”, aldus Trump.

Acosta was ruim tien jaar geleden de hoogste federale aanklager in Florida. Critici verwijten hem destijds een te milde deal met Epstein te hebben goedgekeurd. Die zou geheim zijn gehouden voor slachtoffers in de misbruikzaak.

De miljardair bekende destijds schuld in twee aanklachten wegens prostitutie waardoor hij een veel zwaardere straf wegens het misbruik van minderjarige meisjes ontliep. Hij kreeg een celstraf van 13 maanden, maar mocht regelmatig de gevangenis verlaten om te werken.

Epstein is onlangs weer opgepakt voor misdrijven die hij buiten Florida zou hebben gepleegd. Die vallen volgens aanklagers niet onder de deal die hij eerder sloot.

ANP