Recensie: Vanishing Twin raakt hoofd en hart met album The Age Of Immunology

17-07-2019 18:08

Rechthoeken, vierkanten en cirkels in rood en zwart. Het lijkt wel werk van de Russische schilder Kazimir Malevitsj. De zwartwitfoto’s hadden net zo goed van Man Ray kunnen zijn. Toch zijn de afbeeldingen gemaakt door de bandleden van Vanishing Twin. Het boekje waarin ze staan hoort eigenlijk als bijlage bij hun eerste lp die in 2016 verscheen. Deze muzikanten hebben iets met kunst. In video’s en artwork verwijzen ze naar Dada en Bauhaus, maar ook naar jazzpionier en zelfverklaard visionair Sun Ra.

Het Britse gezelschap maakt exotische avantgarde-pop die doet denken aan bands als White Noise, United States Of America en het meer recente Broadcast. Toekomstmuziek benaderd vanuit de jaren zestig. En net als deze bands heeft ook Vanishing Twin een voorkeur voor het speels samenvoegen van elektronische en akoestische instrumenten. De elektronische geluiden komen zo te horen niet uit digitale files maar uit futuristische kastjes.

Vanishing Twin is vooral Cathy Lucas, zangeres en veelzijdig muzikante. Ze  groeide op in België. Andere Twins komen uit Engeland, Italië en Japan. Op een vraag of Lucas de nieuwe plaat in drie woorden kon omschrijven antwoordde ze: “Internationaal, verkennend, politiek”.

Dat klopt. Het album is geïnspireerd op het boek The Age Of Immunology van A. David Napier. De uitgave stamt uit 2003 maar is actueler dan ooit. De antropoloog schetst een toekomstperspectief in een omgeving waarin mensen steeds meer van elkaar vervreemd raken. Hij stelt de vraag waarop we ons lichaam en onszelf bekijken in een wereld waarin voortdurend grenzen worden bepaald. Dat roept hedendaagse vraagstukken op. Over identiteit bijvoorbeeld. Wie ben je, tot welke groep behoor je? Cultureel, maatschappelijk, politiek? De in het Frans gesproken song Planèt Sauvage is een eerbetoon aan een sciencefiction-animatie uit 1973. De film raakt aan begrippen als bezetting en onderdrukking.

Toch is dit album niet zo zwaar op de hand als de achterliggende thematiek doet vermoeden. Vanishing Twin biedt hoop. In You’re Not An Island worden de rijen gesloten met de herhalende woorden “we are side by side”. En hoe vaker je deze plaat hoort hoe nog meer zaken opvallen. De fraai gezongen melodieën, de sfeer van filmmuziek, het gemak waarmee wordt gemusiceerd, de geluidseffecten die subtiel tussen de klanken kruipen, de bassist en drummer die los van elkaar lijken te spelen maar tegelijk de lucide songs vaart geven. Die songs herbergen sowieso een contrast dat deze plaat een luisterbelevenis van de eerste orde maakt: open, toegankelijk én voedingsbodem voor een muzikale zoektocht. Met elke draaibeurt neemt dit album steeds meer bezit van je, van hoofd en hart, van ratio en gevoel. Een prachtige plaat kortom waarachter een volstrekt eigen karakter schuilgaat, het begin van een eigen identiteit.

In overeenstemming met het conceptuele artwork van de band is in een van de vinylversies een zwart-witte spiraalvorm geperst. Dat geeft een leuk, bijna duizelingwekkend effect tijdens het afspelen. In de hoes zit een poster en een ansichtkaart met downloadcode.

Vanishing Twin – The Age Of Immunology (lp, Fire Records 2019)