Buitenland

Nog geen contact tussen door Iran in beslag genomen Brits schip en de rederij

20-07-2019 08:30

De Zweedse rederij Stena Bulk heeft nog geen contact gehad met de bemanning van de door Iran in beslag genomen tanker Stena Bulk. Het bedrijf zegt ook dat de Britse tanker zich aan alle internationale wetten hield.

Iran heeft gisteravond laat ontkend dat een tweede tanker, de Britse olietanker Mesdar die onder Liberiaanse vlag vaart, in beslag is genomen. Trackinggegevens wijzen uit dat het schip andermaal van koers is veranderd en nu weer westwaarts gaat richting de Perzische Golf en niet naar het noorden richting de Iraanse kust.

Het schip Stena Impero werd vrijdag door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) in beslag genomen vanwege het niet naleven van de internationale regels. Volgens de rederij zijn er 23 bemanningsleden aan boord uit India, Rusland, Letland en de Filipijnen. “We hebben nog geen meldingen gehad over gewonden. De veiligheid van onze bemanning blijft onze prioriteit”, zegt de directeur van Stena Bulk.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft Iran gewaarschuwd dat het de grootste verliezer wordt als het de Britse tanker nog langer vasthoudt. “Dit is compleet onacceptabel, we zullen hard, maar bedachtzaam reageren.”

“We hebben geen militaire opties besproken, maar denken aan een diplomatieke manier om het op te lossen”, aldus Hunt, die denkt snel met zijn Iraanse tegenhanger Javad Zarif te spreken. “Het is wel duidelijk dat het opgelost moet worden.”

De Verenigde Staten hebben laten weten met surveillancevliegtuigen de situatie rond de Straat van Hormuz in de gaten te houden. Daarnaast heeft de Amerikaanse marine al contact gehad met schepen in de omgeving, om de veiligheid van de bemanningsleden van de Stena Impero te waarborgen.