Buitenland

Groot-Brittannië meldt ‘illegale interventie’ door Iran aan VN veiligheidsraad

21-07-2019 10:22

De 23 bemanningsleden van de door Iran in beslag genomen tanker zijn “veilig en in goede gezondheid”. Dat heeft het hoofd van de Iraanse organisatie voor havens en maritieme zaken verklaard.  Groot-Brittannië heeft inmiddels aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld dat de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Daarom gaat het volgens de Britten om een “illegale interventie” door Iran.

“Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging,” schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.

Zaterdag verklaarde de Britse minister van Defensie Penny Mordaunt al dat het om een “vijandige daad” ging. Eerder werd bericht dat het schip onder Britse vlag in internationale wateren voer toen het in beslag werd genomen. Het schip was volgens Teheran vrijdag betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde hulpverzoeken.

Naast Nederland veroordeelden ook andere Westerse landen zoals Duitsland en Frankrijk de actie van Iran.

De bemanningsleden van het schip zelf  zijn afkomstig uit India, Letland, de Filipijnen en Rusland. Zij bevinden zich aan boord van de tanker die nu in de haven van Bandar Abbas ligt.

(TPO/ANP)