Politiek

Omstreden islamitisch Cornelius Haga Lyceum saboteert eigen nieuwbouw

22-07-2019 17:48

Het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam krijgt voorlopig toch geen nieuwe schoollokalen. In de zomervakantie zouden tijdelijke lokalen worden geplaatst bij het huidige schoolgebouw. De gemeente Amsterdam wilde met deze uitbreiding er voor zorgen dat aan het begin van het schooljaar 2019-2020 er voldoende ruimte zou zijn voor circa 340 leerlingen. Nu zitten er ongeveer 180 leerlingen op de school. Maar het schoolbestuur werkte de aannemer van de gemeente op de bouwplaats afgelopen week ‘fysiek en verbaal tegen’.

Dat schrijft wethouder Onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) maandag aan de Amsterdamse gemeenteraad. In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft ze besloten het op een rechtszaak te laten aankomen.

“Deze hinder bestond uit het weigeren van toegang van het huidige gebouw ten behoeve van de elektra aansluiting, fysieke en verbale tegenwerking op en rond het beoogde bouwterrein en ongedaan maken van verrichtte werkzaamheden. Aan het eind van deze week leek het conflict op de bouwplaats te escaleren waardoor de werkzaamheden niet op een verantwoorde en ongestoorde wijze konden worden voortgezet. De door de gemeente gecontracteerde aannemer heeft vervolgens noodgedwongen zijn werkzaamheden gestaakt.”

De kwestie komt donderdag voor de rechter.

De gemeente Amsterdam had eerder een beslissing over de aanvullende huisvesting opgeschort omdat er volgens de AIVD mensen op de school rondlopen die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer willen wijden. De school verzet zich tegen die conclusies.

Lees ook – Het immer uitdijende dossier over het Cornelius Haga Lyceum