Politiek Buitenland

Theresa May: Beter dat Jeremy Corbyn mijn voorbeeld volgt en ook opstapt

24-07-2019 14:47

Theresa May heeft in haar laatste optreden als premier in het Lagerhuis uitgehaald naar oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour Party. Ze zei dat Corbyn haar voorbeeld zou moeten volgen en af moet treden.

Video – Boris Johnson: Als premier lever ik de brexit, verenig het land en laat Jeremy Corbyn verliezen

May’s driejarige premierschap wordt gekenmerkt door haar falen het land uit de Europese Unie te loodsen en door een smadelijke verkiezingsnederlaag in 2017. “Misschien moet ik mijn woordenwisselingen met hem besluiten, als een partijleider die heeft aanvaard dat haar tijd voorbij is, en misschien wordt het voor hem tijd dat hij ook gaat inzien dat hij moet opstappen”.

May overleefde in december nog een vertrouwensstemming in haar partij, maar haar ‘deal’ voor de brexit werd door het parlement tot drie keer toe afgewezen. Ze besloot er uiteindelijk onder druk van partijgenoten in het parlement mee op te houden.

Corbyn ligt al lange tijd zwaar onder vuur in zijn eigen partij Labour, vooral over zijn ambivalente politiek ten aanzien van de brexit.

Woensdagmiddag gaat May naar de koningin om haar ontslag aan te bieden. De vorstin ontvangt daarna May’s partijgenoot Boris Johnson om hem tot eerste minister te benoemen. De enthousiaste ‘brexiteer’ Johnson heeft gezegd dat hij het land wel uit de EU haalt en dat 31 oktober voor elkaar krijgt.

ANP