Politiek

Arie Slob ontslaat lid Commissariaat van de Media Eric Eljon nadat hij roman over tv-wereld schreef

01-08-2019 17:03

Deel van de cover van de roman in kwestie.

Minister voor Mediazaken Arie Slob (CU) heeft donderdag Eric Eljon – lid van het Commissariaat voor de Media – ontslagen. Eljon kwam in april in opspraak nadat hij een roman had geschreven over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek – Dwergwerpen; Over ambitie en goede smaak in de TV-wereld – en sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.

Slob schrijft donderdag aan de Tweede Kamer:

“Na zorgvuldig onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat de heer Eljon niet meer kan functioneren als lid van het Commissariaat voor de Media. Ik heb dan ook besloten de heer Eljon met ingang van 1 augustus 2019 te ontslaan als lid van het Commissariaat voor de Media. “

Slob liet eerder aan de Tweede kamer weten dat dat er binnen het Commissariaat ‘door verschillende oorzaken’ een vertrouwensbreuk was ontstaan tussen Eljon en de overige leden. Ze konden daardoor niet meer samenwerken. Slob zal na het reces uitgebreider terugkomen op de situatie rond de mediawaakhond.

Eljon schreef het boek samen met mediaman Bart in ‘t Hout. Op de omslag belooft het boek ‘een onthullende kijk achter de schermen van de Nederlandse televisiewereld: de haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren en de altijd op winst beluste commerciële mediabedrijven’.

Het Commissariaat voor de Media ziet toe op de naleving van de Mediawet en van de Wet op de vaste boekenprijs. Eljon was sinds 2011 commissaris bij het Commissariaat voor de Media.

Lees ook – ‘Interne chaos’ bij ‘stuurloos’ Commissariaat voor de Media