Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: ‘Gedoe’ rond Henk Otten heeft weinig effect op positie Forum voor Democratie

04-08-2019 09:45

Bij veel van de grote media-aandacht de afgelopen 10 dagen rondom het royement van Henk Otten bij FVD, krijg je als kijker/luisteraar/lezer het gevoel dat dit toch wel veel verlies aan kiezers bij FVD zal betekenen. Soms wordt dat ook expliciet erbij gesteld.

Maar het uitgebreide onderzoek onder circa 5000 Nederlanders, dat we de afgelopen twee dagen uitvoerden, laat -wederom- zien hoe verschillend er in de twee bubbels wordt gereageerd, die ik regelmatig beschrijf met behulp van de vergelijking met Ajax en Feyenoord supporters.

Binnen het Nederlandse electoraat is er een vrij vaste groep kiezers (circa 30% van het electoraat), dat zich niet aangesproken voelt door de gevestigde partijen. Zij zijn overwegend somber over hun eigen financiële toekomst, en zijn vooral negatief over de veranderingen in de samenleving, in het bijzonder, die samenhangen met globalisering en immigratie.

Een -beperkt- deel van de groep FVD-kiezers had liever niet gehad dat dit gedoe rondom Henk Otten was ontstaan, maar uit de peiling van vandaag blijkt, dat dit maar weinig effect heeft op hun voornemen FVD te stemmen. FVD staat nu op 20 zetels (2 minder dan 1 maand geleden). Dat is ruim 13%.

De PVV stijgt -mede daardoor- 2 zetels. Bij de andere partijen zien we kleine verschuivingen van 1 zetel. Wel is het zo dat zowel VVD, CDA als D66 1 zetel stijgen (en ChristenUnie daalt er 1).

In de peiling van vandaag (pdf) nog een aantal actuele onderwerpen:

  • Over de PvdD is een vergelijkbaar onderzoek gedaan. De PvdD kent, hoewel de uitslag de laatste keren steeds rond de 4% lag, een minder stabiel electoraat. Bij de peiling scoort de PvdD nu 7 zetels en uit de antwoorden op de voorgelegde stellingen blijkt dat de (potentiele) PvdD kiezers wel voor de discussie zijn over de inzet voor mensen naast die voor dieren.
  • Ten slotte zijn er vragen gesteld n.a.v. het boerkaverbod. Drie kwart van de Nederlanders is er voor en vindt dat er gehandhaafd moet worden. De tegenstanders zijn vooral Groen Links- en D66-kiezers van dit moment.  De antwoorden op een aantal stellingen over dit onderwerp laten ook grote verschillen (en overeenkomsten zien) tussen de verschillende partijen.