Ze is binnenkort waarschijnlijk een van de bekendste senatoren van Forum voor Democratie (FvD), of moeten we oud-senatoren zeggen? Dorien Rookmaker zit sinds kort in de Eerste Kamer voor de partij van Thierry Baudet, maar gaat de komende weken over haar toekomst nadenken, zo lezen we woensdag in De Telegraaf. Wat volgens Rookmaker begon als een vriendelijke club, staat nu onder spanning. Baudet wil niet praten over het conflict met Henk Otten. ‘Dan stopt het voor mij ook’, zegt ze. In theorie zijn er drie opties: ze blijft bij FvD, stapt helemaal op of stapt over naar de fractie van Otten.
Iedereen die verrast is over dit nieuws heeft niet goed opgelet. Rookmaker gaf vorige week een brevet van onvermogen af: ze stelde publiekelijk voor om te bemiddelen tussen Baudet en Otten. Die suggestie werd door FvD meteen resoluut van de hand gewezen. Dat was logisch: het partijbestuur had drie maanden in de administratie gezocht naar een schijnbare fout van Otten om hem met een fraude-beschuldiging weg te kunnen sturen. Bewijs voor die beschuldiging ontbreekt, maar nu er zoveel moeite is gedaan om van Otten af te komen, komt er natuurlijk geen verzoening meer.
Rookmaker heeft een dijk van een CV bij grote bedrijven en was eerder actief bij D66. Haar enorme ervaring is bij FvD een nadeel, geen voordeel. Bij FvD wil men immers vooral dat er naar de leider wordt geluisterd. Dat weet Rookmaker zelf natuurlijk ook wel: Henk Otten mocht niet in NRC zeggen dat de partij door Baudet te veel naar rechts wordt getrokken. Rookmaker mag dus ook niet publiekelijk kritiek hebben op hoe de leider met Otten omgaat. Dat ze dat toch deed, laat zien dat er intern niet naar haar is geluisterd, net zoals er eerder niet naar Otten is geluisterd. Er kwam kennelijk geen gesprek op gang.
Ze deed vorige week dus een wanhoopspoging en ook die zie je van kilometers ver aankomen. Haar overstap van D66 naar FvD is volgens velen opmerkelijk, maar als je er iets langer over nadenkt valt dat wel mee. Als Rookmaker in het verleden een rechtse D66’er was die sterk gelooft in de vrije markt en in directe democratie, is de overstap naar de lijn-Otten te overzien. De afstand tot de boreale lijn van Baudet is wel immens, maar die lijn kwam pas na de Provinciale Statenverkiezingen definitief naar voren, niet ervoor. Rookmaker heeft er nooit mee ingestemd.
Senator Rookmaker heeft misschien even gedacht dat het wel goed zou komen met FvD: het waren toch allemaal vriendelijke mensen? Bij FvD is iedereen er erg op gebrand dat er geen ‘LPF-toestanden’ ontstaan en dus zal men wel de neiging hebben om conflicten uit te praten? Deze sluimerende ambitie om vooral geen ruzie te maken heeft Rookmakers blik vermoedelijk vertroebeld: FvD leek een normale partij te zijn, maar is dat juist niet. Rookmaker voorzag niet dat Otten op deze manier aan de kant zou worden gezet en dat het aangezicht van de partij zo snel zou veranderen. Dat krijg je met partijbestuurders die aan niemand verantwoording verschuldigd zijn.
Zou een oud-D66’er echt instemmen met een partijleider die rare essays schrijft over vrouwen en die een dubieuze positie inneemt ten aanzien van LHBT-thema’s? Zou een senator met ruime ervaring aan de top van het bedrijfsleven klakkeloos achter Baudet aanlopen terwijl hij standpunten inneemt waar ze vooraf niets van wist? Zou iemand met ervaring met het beslechten van conflicten het accepteren dat een collega wordt afgeserveerd op basis van fraude-beschuldigingen zonder bewijs? De vragen stellen is ze beantwoorden.
Dinsdag werd bekend dat FvD-Senator Nicki Pouw-Verweij met zwangerschapsverlof gaat. Ze wordt vervangen door Otto Hermans, iemand die binnen FvD schertsend ‘lijstvulling’ wordt genoemd omdat zijn enige verdienste lijkt te zijn dat hij Baudet in een video de hemel in prees. Als Rookmaker definitief opstapt, komt Hermans niet tijdelijk, maar definitief in de Senaat. Rookmaker kan na een Brexit ook nog naar het Europees Parlement gaan. Ook dan wordt Hermans definitief senator. Als dat snel gebeurt is er gerede kans dat de bij FvD weggestuurde Robert Baljeu tijdelijk de senaat in mag op de plek van Pouw-Verweij. De kandidaat-senatoren van FvD zijn zo goed als op.
Sommige FvD’ers moeten een beetje om Hermans lachen, maar waarschijnlijk als een boer met kiespijn. De partijleiding van FvD wil dat iedereen hen kritiekloos volgt en juist Hermans lijkt daar geknipt voor. Rookmaker staat niet achter dat principe en dus is Hermans geschikter als FvD-senator dan zij. Dat ongeveer iedereen in de buitenwereld zou zeggen dat het andersom is, doet niet ter zake.
De publieke twijfels van Rookmaker zullen ongetwijfeld ook andere FvD’ers inspireren na te denken of ze met deze partij verder willen. Dat wordt nog spannend: Otten was verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de geselecteerde senatoren en Statenleden. Daar zitten vast meer Rookmakers tussen.