Politiek

Usual suspects weer dolblij met nieuw IPCC-klimaatrapport

08-08-2019 13:03

Het rapport van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, kan rekenen op vooral instemmende reacties.

De Partij voor de Dieren noemt de voorgestelde forse krimp van de veestapel wereldwijd “onvermijdelijk en van absoluut levensbelang om temperatuurstijging tegen te gaan”. Volgens de partij vormen landbouw en veeteelt nu nog een “reusachtige blinde vlek”.

Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) onderschrijft de conclusies. “Ons huidige voedselsysteem vormt de grootste bedreiging voor natuur wereldwijd. Door een omslag naar natuurvriendelijke landbouw, het consumeren van meer plantaardig voedsel in plaats van vlees en zuivel, en het tegengaan van voedselverspilling, kunnen we een grote bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde klimaatcrisis”, zegt Natasja Oerlemans van WNF.

Greenpeace hamert op het beëindigen van ontbossing, waar volgens de milieuorganisatie ook bedrijven als Ahold Delhaize, FrieslandCampina en Unilever aan meedoen. Ontbossing wordt gelinkt aan producten als palmolie, soja, cacao, pulp/papier en vee.

“Dit rapport bewijst eens te meer dat er geen tijd te verliezen is voor klimaatactie”, zegt Bas Eickhout, klimaatwoordvoerder van de Groenen in het Europees parlement. Hij dringt aan op een stop op illegale houtkap en bescherming van bossen en land om de voedselveiligheid zeker te stellen.

De ‘Jonge Klimaatbeweging’ hoopt dat de Nederlandse delegatie op de klimaattop, volgende maand in New York, “leiderschap zal tonen”.

In een reactie op het rapport van IPCC, het klimaatpanel van de VN, zegt de beweging dat “weer is aangetoond dat de effecten van klimaatverandering niet ver in de toekomst liggen, maar nu al desastreus zijn voor huidige generaties, zoals voor voedselzekerheid. Dit is opnieuw een wake-upcall.”

In de ‘Jonge Klimaatbeweging’ werken zestig jongerenorganisaties samen om klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Anp