Politiek

Man die aanslag probeerde te plegen op Noorse moskee zwijgt

11-08-2019 11:50

De 20-jarige verdachte van de aanslag op een moskee in de Noorse plaats Baerum heeft geweigerd een verklaring af te leggen tijdens zijn eerste verhoor. Dat heeft de Noorse politie zondag gezegd. Hiermee is zijn motief nog steeds niet bekend.

De Noor was gewapend met twee jachtgeweren en een pistool zaterdagavond de al-Noor-moskee in Baerum binnengegaan. Waarschijnlijk wilde de dader meer bloedvergieten in de moskee veroorzaken, maar er waren slechts drie gelovigen aanwezig. Een van hen was in staat om de aanvaller te overmeesteren, die vervolgens werd gearresteerd. Beide mannen raakten lichtgewond.

Later werd het lichaam van een vrouw gevonden in het huis van de verdachte. Zij is familie van hem. De 20-jarige wordt ervan verdacht haar te hebben gedood.

Volgens berichten in de media had de man eerder de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, geprezen. Daarbij schoot een rechts-extremist in maart 51 mensen dood.

Na de aanval kondigde de Noorse politie aan haar aanwezigheid te vergroten bij andere moskeeën in het land. Er zijn echter geen “concrete bedreigingen”, aldus de nationale politieleiding zondag.

ANP