Politiek

Regeringsvliegtuig valt miljoen euro duurder uit

11-08-2019 17:42

Het nieuwe regeringstoestel beleefde zijn officiële vuurdoop met de vakantievlucht van Koning Willem-Alexander en zijn gezin naar Athene. Vorig weekend werden vier vluchten gemaakt – geschatte kosten een ton – om de koning naar Hamburg te vervoeren voor de uitvaart van zijn peetvader Ferdinand von Bismarck. De vorst werd opgehaald in Athene en weer keurig teruggebracht door de piloten van KLM. Onze nationale luchtvaartmaatschappij regelt de ‘operations’ van de PH-GOV (GOV=government).

In juni meldde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de prijs van het toestel aan de Tweede Kamer: netto 90 miljoen euro. 93,7 miljoen voor het toestel minus 3,7 miljoen, de opbrengst van de verkoop van het oude toestel, de KBX. In 2017 was het bedrag nog netto 89 miljoen, de staat betaalt dus 1 miljoen euro meer dan gepland. Hier was geen rekening mee gehouden in de begroting.

Waar is dat miljoen gebleven? Toch eens even navragen bij het ministerie van I&W. Een woordvoerder meldt:

“Bij aanschaf van de PH-GOV was nog niet bekend wie de operatie zou uitvoeren. Dit is, zoals bekend, KLM geworden. Om de PH-GOV in de vloot van KLM te kunnen integreren moesten nog enkele aanpassingen worden doorgevoerd. Deze aanpassingen zijn na oplevering uitgevoerd door Fokker in opdracht van de staat. De financiële afronding van de aankoop loopt nog.”

Het gaat hier waarschijnlijk om navigatie- en communicatie-apparatuur, met een prijskaartje van 1 miljoen euro.

Ook de levering van het toestel verliep niet volgens plan. Het regeringstoestel zou aanvankelijk begin dit jaar worden opgeleverd, zo schreef toenmalig minister Melanie Schultz van Haegen in april 2017 aan de Tweede Kamer toen de koop net rond was. Uiteindelijk heeft de staat pas op 14 juni dit jaar de sleutels gekregen van de PH-GOV, 5 maanden later dan de bedoeling was. De oorzaak van de vertraging ligt volgens het ministerie bij de fabrikant.

Boeing bouwde de 737 en liet Fokker het luxe interieur inbouwen, de zogeheten VIP completion. WiFi, temperatuur- en lichtregeling met een iPad, 3 koffiezetapparaten van 6000 euro per stuk, luxe stoelen, 42 inch tv-scherm en een douche. De certificering van het binnenwerk door EASA – European Union Aviation Safety Agency – kostte meer tijd dan Boeing had voorzien. “Hierdoor heeft Boeing de PH-GOV later kunnen leveren dan gepland. De planning van Boeing was te optimistisch”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Beeld – Het nieuwe regeringsvliegtuig, van u, voor de ministers en dappere vorsten