Beste meneer Van Exter,
Ik wil het even met u over Ahmed Aarad hebben.
Ahmed is de oprichter van het donatieplatform Backme.org.
U bent voorzitter van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, de SvdJ.
Backme zit in het zogenaamde Accelerator-programma van de SvdJ.
Eén van uw medewerkers (T.) heeft Ahmed onlangs tijdens een bijeenkomst van de Accelerator-deelnemers, in het voorbijlopen, toen hij boos was, keihard op zijn rug geramd.
Een normaal iemand zou zo’n beuk hooguit als pijnlijk en intimiderend ervaren.
Maar Ahmed is niet normaal.
Ahmed zit in een rolstoel. Juist vanwege een kapotte rug. Bij iemand met een kapotte rug in een rolstoel komt een beuk op de rug nóg harder aan. Fysiek, maar ook emotioneel. Dat laatste helemaal als de aanvaller in kwestie zijn eigen projectbegeleider van de SvdJ was…
Hoe hard was die beuk?
Als Ahmed ‘heel hard’ zou zeggen, zou ik me misschien nog afvragen of die klap objectief gezien wel echt zo hard was. Als zijn vriendin Evy, die hem om logistieke redenen altijd vergezelt, ‘heel hard’ zou zeggen, zou ik denken dat haar liefde voor haar vriend de klap misschien harder maakte dan-ie was.
Maar er was nóg een getuige van het voorval: oud-PvdA-Kamerlid en huidig COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Zij bevestigt het hele verhaal aan HP/De Tijd-onderzoeksjournalist Ton F. Van Dijk. Haar woorden, samengevat: fysieke aanval, intimiderend, grensoverschrijdend en onaanvaardbaar.
Ahmed heeft zich uiteraard bij SvdJ-directeur René van Zanten en bij u beklaagd over de mishandeling door de projectbegeleider van de SvdJ.
Heeft u samen met René van Zanten vervolgens een onderzoek ingesteld, zoals Ahmed vroeg?
Nee, u heeft Ahmed, en daarmee Backme, een paar dagen na de mishandeling, uit het Accelerator-programma getrapt. En uw directeur René van Zanten wilde wel met hem praten over “een bescheiden compensatie” voor “een ongelukkig uitgevallen vriendschappelijke duw”.
Even samengevat.
We hebben een zwaar gesubsidieerde club (vijf miljoen per jaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen).
Die club wordt geleid door twee journalistieke mastodonten (Van Zanten oud-hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad en oud-uitgever van De Gelderlander en u oud-hoofdredacteur van Trouw en Vrij Nederland).
We hebben een Marokkaan met een kapotte rug in een rolstoel met een prachtidee voor mediamakers en mensen die aan hen willen doneren, die (volgens een oud-PvdA-Kamerlid en de huidige voorzitter van het COC) fysiek mishandeld en geïntimideerd wordt door een van uw medewerkers.
En het resultaat: u flikkert het slachtoffer en zijn project Backme uit uw programma en verdedigt, zonder enig serieus onderzoek, de dader.
Weet u wat uw pech is, afgezien van die wel zeer sterke onafhankelijke getuige?
Dat ik één van de eerste zelfstandige mediamakers was die zich aansloot bij Backme.
Dat ik daar (sorry dat ik een keer onbescheiden ben) de succesvolste ‘content creator’ ben. In gewoon Nederlands: mede dankzij Backme maken honderden donateurs het mij al heel aardig mogelijk om professioneel tijd te besteden aan waarlijk onafhankelijke journalistiek. Ik hoef het dankzij hun donaties niet als hobby in de avonduren te doen, naast een ‘gewone’ baan.
Kortom: dat u de Marokkaan in de rolstoel na die mishandeling nog een trap na gaf door Backme financieel te treffen, raakt ook mij persoonlijk.
U komt namelijk aan Backme en daarmee wellicht aan de warme relatie tussen mij en mijn donateurs.
Journalistieke mastodonten die lekker politiek correct lullen over ethiek, maar ondertussen een mishandeling in eigen huis in de doofpot willen duwen en het slachtoffer straffen, hebben aan mij sowieso een slechte.
Dus u bent nu van mij.
Als bijvoorbeeld -ik roep maar iets- blijkt dat onderhands subsidie is toegekend aan familieleden van hotshots van de SvdJ, zou het zomaar kunnen dat het bewijs daarvoor binnenkort in een dikke bruine envelop op de deurmat valt bij die verslaggever van HP/De Tijd die nu de mishandeling onthulde.
Maar daar schieten Ahmed en Backme niks mee op, behalve in de sfeer van genoegdoening.
Dus ik heb besloten dat ik die jongens van Backme daadwerkelijk ga helpen door (beloofd: buiten beeld!) hand- en spandiensten voor ze te verrichten.
Uit welbegrepen eigenbelang overigens, want het zal jullie niet lukken om dit in potentie perfecte donatiesysteem voor zelfstandige mediamakers te killen.
Groet,
JanD
UPDATE Femke Halsema houdt het nog bij een ‘gewone’ dure advocaat. Frits van Exter stuurt meteen de landsadvocaat op Ahmed af. Weet je wie ook altijd de landsadvocaat gebruikte om zijn zaakjes te regelen?
Het ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en door incidentele giften (Bunq me).