BRIEFJE VAN JAN – Aan de hoofdredactie van Het Parool

17-08-2019 09:33

Beste hoofdredactie,

Eerlijk is eerlijk: klasse!

Als wij contact met elkaar hebben, is het meestal omdat ik vind dat de teloorgang van de voormalige verzetskrant een nieuwe piek bereikt.

Vorige week nog.

Had een van jullie verslaggevers voor een verhaal over pubers die zich schaamden voor hun ouders ene Jeroen compleet bij elkaar verzonnen. Weet je nog?

Is natuurlijk geen zaak van groot belang, zo’n human interest-dingetje.

Maar het tekent de mores.

Erger is dat jullie doorgaans overdreven dienstig aan de lokale politici zijn.

Ik heb jullie althans nog nooit op een kritische noot richting Rutger Groot Wassink kunnen betrappen, terwijl deze cryptocommunist in elke andere stad op een strontkar zou worden gehesen en met eieren zou worden bekogeld omdat hij criminelen vertroetelt en het leven van gewone burgers tot een hel maakt.

En die bende wappies die blijkbaar de cijfercode van een GGZ-instelling hebben gekraakt, en die zich verenigd hebben in BIJ1, wordt door jullie minstens zo serieus genomen als pak ‘m beet Don Ceder, de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Amsterdamse gemeenteraad, een man die wel gewoon zijn school heeft afgemaakt en die (als advocaat) wél werkt voor zijn geld.

Of neem de taal. Als de toekomstige bezetter verordonneert dat ‘blank’ voortaan ‘wit’ moet heten, worden de letters b, l, a, n en k op de toetsenborden op de computers van jullie redactieleden bij de eerste gelegenheid voor de zekerheid zwart gelakt.

Zo ver waren jullie verwijderd geraakt van hoe het op 25 juli 1940 allemaal begon.

En opeens was er dus weer een sprankje hoop.

Door dit artikel:

Opeens durfden jullie het aan om een keer niet te dansen naar de pijpen van de macht.

Het was nog lafjes over de band, in de vorm van een ingezonden brief.

En één zwaluw maakt inderdaad nog geen zomer.

Maar er is hoop.

Jullie hebben La Halsema aan het stampvoeten gebracht.

Jullie hebben de toorn van de diva over je afgeroepen.

Geen briefings meer waarin jullie primeurs krijgen toegeschoven. Geen vriendschappelijke ram op de schouders meer. Geen off the record-biertjes meer op kosten van, waarin roddels worden gedeeld, vooral over ‘subversieve elementen’ als VVD’ers, CDA’ers en de ‘fascisten’ van FvD.

Jullie journalisten moeten weer op jacht naar verhalen. Tegels lichten! De democratie hoeden! Werken voor hun centen!

Het zal even wennen zijn.

Maar ga zo door!

Groet,

JanD

PS. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is toch ook in Amsterdam gevestigd? Stuur maandag eens een mannetje naar de Prinsengracht 19C. Mishandeling van een Marokkaan in een rolstoel. Doofpotzaakje. Ze proberen ‘m nu samen met de landsadvocaat financieel uit te roken. Hij is, om de kosten van zijn advocaat te betalen, zelfs een inzamelingsactie begonnen. En zoek daar meteen even naar subsidies aan familieleden van een van de hotshots ;-)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en door incidentele giften (Bunq me).

Back to school NL