Ronald van Raak – Opnieuw een dreigende brief van een advocaat van een gokbaas uit Curaçao

17-08-2019 11:56

Onlangs kwam bij de SP een wagen voorrijden van ‘Top Koeriers’, met een ‘spoedbrief’ voor Ronald van Raak. De brief kwam van mBet Solutions, een online gokbedrijf dat internationaal actief is vanaf Curaçao. Het gokbedrijf dreigt mij met een proces, naar aanleiding van een uitzending van BBC Radio over de online gokindustrie. Opnieuw een dreigende brief van een gokbaas, dat was alweer even geleden. In 2016 stuurde maffiabaas Francesco Corallo zijn advocaat Gerard Spong op mij af, maar die beet op deze zaak zijn tanden stuk. Dezelfde Corallo staat nu terecht in Italië voor grootschalige fraude en het omkopen van politici. Ook kreeg ik een vreemd rapport van een ‘detective’ die in opdracht van de Curaçaose oud-premier Gerrit Schotte mijn gangen was nagegaan. Deze Schotte zit nu drie jaar gevangen omdat hij zich door maffiabaas Corallo heeft laten omkopen.

Dit schrijven van mBet Solutions is opnieuw vreemd. Het gokbedrijf is boos omdat ik de constructie op Curaçao waarmee zij werken ‘illegaal’ zou hebben genoemd. Maar ik heb in de uitzending ‘mBet Solutions’ helemaal niet genoemd, ik kende het bedrijf niet eens. Deze constructie noemde ik evenmin. Wel zei ik dat ik mij grote zorgen maak over de online goksector. In mijn beste Engels: ‘In Curaçao there are some gambling maffiosi, as I call them, that are doing money laundering.’ Ik vind het opmerkelijk dat dit bedrijf zich door deze woorden voelt aangesproken. Al jaren stel ik vragen aan de regering van Curaçao, maar pas vorig jaar kreeg ik op enkele daarvan antwoord. Op mijn vraag of de wijze van uitgifte van licenties wel helemaal legaal is antwoordde de regering van Curaçao toen zélf heel zuinigjes dat ‘niet gesteld (kan) worden dat de praktijk elke wettelijke basis ontbeert.’

De brief is opgesteld door de advocaten van Gaming Legal Group (GLG) in Halfweg, maar is in het Engels. In een onduidelijk betoog wijzen de juristen op de ‘constitutional obligation’ om de autoriteit van de regering van Curaçao te respecteren. Ik heb slecht nieuws voor de Gaming Legal Group te Halfweg, want ik neem geen enkele mening van geen enkele regering voor zoete koek. Ik doe zélf onderzoek en maak mijn eigen afwegingen, zeker als het gaat om de online gokindustrie op Curaçao. Dat is als parlementariër míjn grondwettelijke taak. De Gaming Legal Group meldt mij ook nog dat zij er niet voor zullen terugschrikken om de media te informeren (dat lijkt mij heel goed) en dat zij een klacht zullen indienen bij de Tweede Kamer (dat vind ik bijzonder grappig). Tevens mag ik mij in columns of in de Tweede Kamer voortaan niet meer kritisch uitlaten over mBet Solutions.

Vrijdag werd bekend dat oud-minister van Curaçao George Jamaloodin is veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de moord op de parlementariër Helmin Wiels. Deze had aangekondigd informatie openbaar te maken over de gokindustrie op het eiland en bekocht dat toen met de dood. Journalisten die onderzoek doen naar de misstanden in de gokindustrie op Curaçao worden nog altijd bedreigt en geïntimideerd. Nederland, dat binnen het Koninkrijk nog steeds verantwoordelijk is voor goed bestuur op Curaçao, zou meer moeten doen om deze onderzoekers te beschermen. Ondanks de nare brieven van mBet Solutions blijf ook ik als Kamerlid mijn werk doen en zal ik blijven proberen om fraude en corruptie op Curaçao te bestrijden. Een strijd die we al vele jaren voeren en waarvan de mensen op dit mooie eiland nu gelukkig steeds meer de resultaten zien.