Politiek

Nederland wil alleen in Europees verband marineschip naar kust Iran sturen

22-08-2019 12:00

Vak K tijdens een schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP BART MAAT

Nederland wil alleen een marineschip naar de bedreigde Straat van Hormuz sturen als dat in Europees verband gebeurt. Zo denkt het kabinet tegemoet te komen aan de bezwaren tegen de Amerikaanse missie, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

De Amerikaanse regering dringt er bij bondgenoten als Nederland op aan mee te doen aan de missie om de zeestraat te beveiligen. Olietankers in de smalle doorgang tussen Iran en het Arabische schiereiland, cruciaal voor de oliehandel, zijn de afgelopen tijd meermaals aangevallen.

Maar het kabinet aarzelt, omdat Nederland niet wil worden meegezogen in de confrontatie met Iran die de Verenigde Staten lijken te zoeken. De Europese Unie gaat veel behoedzamer om met Iran en probeert bijvoorbeeld het atoomakkoord met dat land te redden. Vooral regeringspartij D66 zou weinig voelen voor deelname aan een missie onder Amerikaanse leiding.

Onder andere Duitsland maakt zich hard voor een Europese maritieme missie naar de Straat van Hormuz. De EU-lidstaten zouden daarover volgende week verder praten.

ANP