Politiek

Prinsjesdag is nakende, het lekken is begonnen

22-08-2019 17:49

Minister-president Mark Rutte en Ronald van Raak (SP) in de Tweede Kamer. ANP

Het was geen onaardig nieuws wat De Telegraaf donderdag bracht: het kabinet denkt erover een miljardenfonds te vullen waaruit investeringen in de economie kunnen worden betaald. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) heeft het tij namelijk mee.

De rente op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van dertig jaar dook begin deze maand voor het eerst onder de nul procent. Dat betekent dat beleggers bereid zijn geld toe te leggen op hun investering. Voor leningen met kortere looptijden, en dus lagere risico’s, geldt dat al langer. Van oudsher maken vooral VVD en CDA zich juist sterk voor het aflossen van de staatsschuld. Maar Hoekstra gaf al eerder te kennen dat hij zocht naar een manier om munt te slaan uit de uitzonderlijk gunstige voorwaarden voor de schatkist om geld te lenen. Het zou gaan om een bedrag van vijftig miljard euro.

Het kabinet kwam woensdag voor het eerst bijeen om officieel te praten over de begroting voor 2020 die uitmondt in de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag. Maar een dag na de start van de onderhandelingen ligt dit miljardenfonds dus op straat.

Dat is tegen het zere been van SP Kamerlid Ronald van Raak die zich consequent ergert aan de incontinentie van het kabinet in de aanloop naar de derde dinsdag van september. De socialist ontplofte vorig jaar bijkans toen wederom kerncijfers voor Prinsjesdag uitlekten. “De moraal op de ministeries is zoek”, zei hij destijds en wat de socialist betrof mochten de lekkers achter slot en grendel.

Van Raak gooide donderdag dus een setje Kamervragen over de schutting van Het Torentje.

Want waarom heeft het kabinet wederom een plan voor Prinsjesdag vooraf gelekt naar een krant? Het was namelijk niemand minder dan minister-president Mark Rutte zélf die vorig jaar zei dat de kabinetsvoorstellen tot Prinsjesdag geheim moeten blijven uit respect voor koning Willem-Alexander en zijn Troonrede. Wat Van Raak betreft heeft Rutte geen enkele egards voor Koning en Kamer. “Waarom toont u zo weinig respect voor de Koning en voor de Kamer? Deelt u mijn opvatting dat wél informeren van de krant, maar níet informeren van de Kamer getuigt van gebrek aan respect voor de Tweede Kamer?”

Om af te sluiten met een heldere vraag: “Bent u bereid dit plan voor Prinsjesdag, dat blijkbaar naar de krant kan worden gestuurd, ook naar de Kamer te sturen?”

Ronald van Raak – Informatie die naar de media kan worden gelekt kan ook naar de Kamer worden gestuurd