Regio

Rapport: Amsterdam heeft strijd tegen georganiseerde misdaad vrijwel verloren

28-08-2019 11:19

Amsterdam heeft de strijd tegen de georganiseerde misdaad vrijwel verloren. De autoriteiten zijn slecht ingevoerd in de drugseconomie en -criminaliteit, de politie heeft de drugsbestrijding volledig laten liggen en justitie verzuimt de echte misdaadstructuren aan te pakken.

Dat zijn volgens De Telegraaf de conclusies van het vertrouwelijke onderzoek De achterkant van Amsterdam naar ondermijnende criminaliteit in de hoofdstad in opdracht van de gemeente. Het onderzoek, dat vrijdag wordt gepresenteerd, is gedaan door hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp.

De top van de Amsterdamse onderwereld is vrijwel onaantastbaar. Geld wordt via het buitenland witgewassen. Vijftig procent van de nieuwe bedrijven in Amsterdam is onderhands gefinancierd en maar liefst 35 procent van de financiers is in het verleden met justitie in aanraking gekomen.

De drugscriminaliteit heeft vrij spel en een ontwrichtende werking op de stad, stellen de onderzoekers. De gemeente pakt niet door bij projecten die verwevenheid van de onder- met de bovenwereld moet voorkomen.

De gemeente Amsterdam publiceert aan het begin van de middag het onderzoeksrapport van hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp over drugscriminaliteit in Amsterdam. Dat laat de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten. Ook volgt dan een officiƫle reactie.

ANP