Politiek

Opsteltengate leidt tot frictie in coalitie: D66 wil einde aan ‘VVD-chaos’ bij justitie

30-08-2019 13:26

Regeringspartij D66 reageert fel op de nieuwe onthullingen in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen vindt het hoog tijd dat justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) ‘orde op zaken stelt na de chaos die de VVD heeft aangericht’ op het departement.

Lees ook – Geert Wilders: Als dit niet tot het einde van het proces leidt, leven we echt in een bananenrepubliek

De uithaal naar coalitiepartner VVD komt naar aanleiding van een nota die RTL Nieuws heeft opgevraagd, waaruit valt op te maken dat voorafgaand aan de formele definitieve beslissing tot vervolging van Wilders overleg is gevoerd tussen de minister van Justitie en het Openbaar Ministerie. Maar ook het vertrek van topambtenaren na de affaire over beïnvloeding van onafhankelijk onderzoek is reden tot ingrijpen, volgens Groothuizen.

Andere partijen in de Tweede Kamer willen ook opheldering van Grapperhaus.

“Een minister die zich bemoeit met een strafzaak tegen een politicus is ernstig”, stelt SP-leider Lilian Marijnissen in een tweet. “Waarom is minister Grapperhaus hier niet eerlijk over geweest?”

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt Kamervragen aan Grapperhaus. Zij wil weten waarover precies is gesproken voordat het OM officieel besloot Wilders te vervolgen.

50PLUS-leider Henk Krol sluit zich daarbij aan. “Ministers mogen niet jokken”, aldus Krol over toenmalig verantwoordelijk minister Ivo Opstelten.

ANP