Economie

Christine Lagarde, aankomend baas ECB: ‘Tijd dat ECB eigen beleid onder de loep neemt’

04-09-2019 14:20

Het is tijd voor de Europese Centrale Bank (ECB) om zijn beleid onder de loep te nemen. Dat heeft de beoogde nieuwe ECB-president Christine Lagarde gezegd tijdens een hoorzitting in het Europese Parlement. Volgens Lagarde is dat nodig, omdat de vorige evaluatie alweer van 2003 dateert. “Dat is lang geleden en er is sindsdien veel veranderd voor de ECB.”

Lagarde zei dat de bank wat haar betreft “beweeglijk” moet reageren op de inflatie die aanhoudend te laag blijft. Wat haar betreft moet die omhoog naar net onder de 2 procent. Daarmee volgt ze de lijn van Mario Draghi, de huidige ECB-baas en het doorsnee beleid van de centrale bank.

Het beleid van de ECB zal de komende tijd nog zeer ruim zijn, zo voorziet Lagarde. Daarbij moet de centrale bank wel de negatieve gevolgen van dat beleid in de gaten houden. De financiële markten verwachten in september een nieuw pakket aan stimuleringsmaatregelen.

Volgens Lagarde is het wel de taak van de centrale bank om naar de markten te luisteren, maar is het niet nodig dat de bank zich door investeerders laat leiden. Volgens de Française moet de bank zich breder oriënteren.

Anp