Politiek

Partijkartelwatch – Diederik Samsom wordt kabinetschef van EU-vicevoorzitter Frans Timmermans

11-09-2019 13:51

Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom wordt de kabinetschef van EU-vicevoorzitter Frans Timmermans. Dat bevestigt een woordvoerder van Timmermans.

Lees ook – En het is officieel: Frans Timmermans klimaatchef van de Europese Commissie

Als EU-commissaris en eerste vicevoorzitter krijgt Timmermans een van de belangrijkste portefeuilles. Hij is verantwoordelijk voor het Europese klimaat- en milieubeleid. Samsom heeft als oud-campagneleider van Greenpeace en voormalig voorzitter van een van de klimaattafels veel ervaring op dit gebied.

De afgelopen jaren adviseerde de oud-PvdA-leider bedrijven over de energietransitie. Per 1 november begint hij als chef van het twaalfkoppige kabinet van zijn partijgenoot. Dat team wordt de komende weken samengesteld.

Timmermans heeft als opdracht de Europese Green Deal vorm te geven. Dat moet leiden tot een klimaatneutraal Europa in 2050. Daar zijn volgens de aanstaande voorzitter Ursula von der Leyen investeringen tot 1 biljoen euro voor nodig.

Timmermans krijgt ook de supervisie over EU-commissarissen die beleid maken op terreinen als landbouw, transport, energie, en milieu. De deskundigheid van Samsom kan daarbij goed van pas komen. Timmermans denkt dat Samsom de beste man is om zijn kabinet te leiden. Hij zal veel moeten onderhandelen met de kabinetschefs van de andere commissarissen.

Hij was in Nederland een van de architecten van het klimaatakkoord. Achter de schermen gaat hij Timmermans nu helpen een soortgelijke deal op Europees niveau voor elkaar te krijgen. Het zal een forse klus worden om landen, economische sectoren en andere afdelingen van de Europese Commissie mee te krijgen in de energietransitie en andere veranderingen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen tot netto nul terug te dringen.

Samsom (48) was partijleider toen Timmermans in 2012 als minister van Buitenlandse Zaken toetrad tot het kabinet-Rutte II. De twee vierden op 26 mei in Brussel de overwinning van de PvdA bij de Europese verkiezingen.

ANP