Regio

Britse oorlogsbegraafplaats in Mierlo beklad met hakenkruizen en tekst ‘MH 17 lie’

13-09-2019 11:04

Onbekenden hebben graven, muren en de kapel van de Britse oorlogsbegraafplaats in Mierlo (Brabant) beklad. Op de binnenmuur van de kapel is een groot hakenkruis te zien.

Op de buitenmuur van de kapel staat in grote letters ‘MH 17 lie’ gekalkt. Ook de witte grafzerken op het ereveld zijn beklad.

De politie kreeg om 08.15 uur vrijdagochtend meerdere meldingen over de bekladdingen en stelt een onderzoek in. De politie zegt niet uit te sluiten dat in Mierlo meer bekladdingen zijn geweest en vraagt mensen dat te melden. Zo werd een bord met plattegrond beklad. De politie onderzoekt of de bekladdingen te maken hebben met de vernielingen op de begraafplaats.

De bekladdingen vallen samen met de aanloop naar de herdenking van de bevrijding van dit deel van Brabant. Op de begraafplaats liggen veel Britten begraven die vanaf 17 september 1944 tijdens de operatie Market Garden rond Eindhoven sneuvelden. Op 21 september is het 75 jaar geleden dat Mierlo door de Britten werd bevrijd. De doden die toentertijd vielen worden de komende dagen herdacht.

Op de oorlogsbegraafplaats liggen 664 graven.

Anp