Politiek

Kabinet is niet voornemens ‘Zwientie tikken’ te verbieden

13-09-2019 21:19

Deelnemers proberen een varken te tikken, tijdens het onderdeel zwientie tikken op het Dicky Woodstock Popfestival. De tikkers moeten geblinddoekt een varken aanraken, in een modderveld gevuld met hindernissen. ANP WILBERT BIJZITTER

‘Zwientie tikken’; veeteelt-verslaggever at large Pritt van het biggetjesroze weblog Geenstijl omschreef het eerder als “Met een blinddoek om (en met de nodige meters bierrrr in de m/v mieter) in een grote poel met modder een varkentje aanraken, aangemoedigd door een uitzinnige menigte van sympathieke medeplattelanders.” De Partij voor de Dieren maakte vervolgens bezwaar tegen het evenement (Archiefbeelden).

Het was wachten op een kabinetsreactie, minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) stuurde deze vrijdagavond naar de Tweede Kamer. Conclusie: de deelnemende varkens lijken niet onder het evenement te lijden. Bovendien: “Het Zwientie Tikken is een traditie, en tradities zijn iets van de maatschappij.”

Wat Schouten betreft is de houder van de dieren, ‘in dit geval de organisator van het evenement’, verantwoordelijk voor de gezondheid en welzijn van zijn dieren en moet deze ‘voldoen aan de geldende regelgeving op deze onderwerpen’.

Schouten:

“Zolang er aan wet- en regelgeving is voldaan is het niet aan mij om hier verder een uitspraak over te doen. Het Zwientie Tikken is een traditie, en tradities zijn iets van de maatschappij.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op dergelijke evenementen, op wat gedoe met oormerken na heeft de waakhond geen overtredingen geconstateerd bij het Dicky Woodstock Popfestival. Wel is de organisatie ‘erop gewezen dat bij een volgende gelegenheid zij zaken op orde moeten hebben’. De Vijf Vrijheden blijken volgens het ministerie echter in goede handen.

De minister geeft overigens een aardig inkijkje in het leven van de knorrende deelnemers voorafgaand aan het Zwientie Tikken:

“De dieren zijn voorbereid op het evenement door in de periode voorafgaand aan het evenement gehuisvest te worden met veel ruimte op een natuurlijke ondergrond.”

De nazorg is ook dik op orde:

“De varkens zijn getransporteerd naar een varkenshouderij met een RE-status, een hobbyhouder, in de nabije omgeving van de evenementenlocatie. RE-status houdt in dat het een bedrijf is waar niet meer dan 5 varkens met hun biggen aanwezig mogen zijn. Ze zijn naar dit adres gegaan om daar nog een paar weken te verblijven alvorens zij naar het slachthuis gaan.”

Waarvan akte.