Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Grote meerderheid tegen nieuwe Islamitische scholen

15-09-2019 09:49

We zien deze week geen verschuivingen. Bij de vraag welke partij(en) een (vrij) grote kans maken op een stem, zien we de VVD ruim voor op CDA en PvdA. Het beeld van versplintering is wel goed te zien, maar als bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de strijd om wie de premier wordt een belangrijke rol gaat spelen, zouden de betrokken partijen daar fors van kunnen profiteren. In het verleden waren dat altijd CDA, PvdA en/of VVD.

59 procent van de Nederlanders vindt dat alle scholen op religieuze grondslag eigenlijk verboden moeten worden. (pdf) 70 procent is van mening dat er geen nieuwe Islamitische scholen in Nederland zouden moeten worden opgericht.

69 procent is het eens met de stelling dat ook op scholen van andere religies op orthodoxe grondslag dingen worden geleerd die niet passen bij de waarden van onze samenleving.

32 procent is positief over het D66-voorstel om de veestapel te halveren om zo de stikstofuitstoot fors te verlagen. Alleen kiezers van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn in grote mate voor.

12 procent is het eens met de maatregel van het Amsterdam Museum om niet langer de term “De Gouden Eeuw” te gebruiken. Wel vindt 5 procent dat er meer aandacht moet geschonken worden bij de geschiedenislessen aan de schaduwkanten van die Gouden Eeuw.