Binnenland

Nikaabdraagster op Rotterdam Centraal weigert trein te verlaten

16-09-2019 14:08

Foto: Theresia Schouten

Journaliste Theresia Schouten zag op het Centraal Station van Rotterdam iets opmerkelijks gebeuren: het handhaven van het boerkaverbod. Althans, zo leek het. Na identificatie mocht de nikaabdraagster haar reis vervolgen, zegt de politie tegen TPO.

Update 15.25 – Reactie politie: Nikaabdraagster mocht na identificatie reis vervolgen

Een woordvoerder van de Rotterdamse politie laat aan TPO weten dat de nikaabdraagster na zich te hebben geïdentificeerd haar reis mocht vervolgen. Onderstaande ging er aan vooraf.

” Conducteurs waren rond 13.30 uur bezig met een kaartcontrole in een trein. De identiteit van een niqab-draagster konden ze niet vaststellen. Ze verzochten op Rotterdam Centraal agenten ter plaatse. De trein stond op dat moment al tien minuten stil, want de vrouw weigerde deze te verlaten.

 De agenten gaven haar twee opties: wij stellen hier de identiteit vast of loop mee naar een ruimte en wacht op een vrouwelijke collega van ons. De vrouw wilde dat een vrouwelijke agent ter plaatse zou komen. Dat was met het oog op de wachtende passagiers geen optie voor de agenten.

 Een uiterste middel was om haar aan te houden voor de Wet ID. De vrouw koos uiteindelijk, na overleg met twee anderen, voor de eerste optie. De vrouw was een 19-jarige uit Roosendaal.

 Al met al hadden de 200 passagiers zo’n twintig minuten vertraging.”

Lees ook – Dossier Boerkaverbod