Politiek

Oppositie Amsterdam dient motie van afkeuring in tegen GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck

18-09-2019 23:17

In de Amsterdamse gemeenteraad werd woensdag een motie van wantrouwen ingediend tegen GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck (duurzaamheid). De oppositie vond dat zij de raad onvolledig had geïnformeerd over de status van het plan van afvalverwerker Beelen om het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) over te nemen.

Lees ook – Topman bedrijf dat afvalcentrale AEB wilde overnemen: Ik ben gechanteerd door wethouder Sharon Dijksma

Tijdens een commissievergadering afgelopen donderdag zei Van Doorninck dat ze geen inzage had in dit plan, dat er geen plan was en dat ze niet wist wie de private partij was. Woensdag zei ze echter in de raadsvergadering dat ze wel weet had van het plan, maar dat het meer een intentieverklaring dan een echt plan was. De oppositie noemde haar optreden van zowel donderdag als woensdag warrig en ondermaats.

De motie van afkeuring tegen de wethouder werd alleen gesteund door de oppositie (19 van de 45 zetels) en werd dus verworpen.

De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma (deelnemingen) is ook hard in botsing gekomen met de gemeenteraad. Aanleiding was de beschuldiging van directeur Wim Beelen van het gelijknamige afval- en sloopbedrijf dat de wethouder hem heeft gechanteerd.

Dijksma zou hebben gezegd dat andere dossiers (‘files’) met Beelens bedrijf moeilijker zouden kunnen lopen als de topman de gemeenteraad woensdagochtend zou inlichten over zijn plannen voor de overname van het noodlijdende AEB.

Volgens Dijksma is dat niet zo gegaan. “Ik heb alleen gezegd dat Beelen in die bijeenkomst geen bedrijfsvertrouwelijke informatie over AEB naar buiten mocht brengen. En: laten we geen ruzie maken, we moeten nog met elkaar verder, we moeten er geen gedonder over hebben. Dat hij dit als chantage interpreteerde hoorde ik vanochtend pas in volle omvang.”

Dijksma benadrukt dat haar intenties zuiver waren. Ze wil graag met Beelen in gesprek om een en ander uit te praten en zegt hem daarvoor nog woensdagavond een uitnodiging te sturen. Ze kreeg van de oppositiefracties het voordeel van de twijfel en van de coalitiefracties alle steun.

ANP