Portemonnee

Nationale Hypotheek Garantie-grens stijgt naar 310.000 euro

20-09-2019 14:22

Rectificatie (dankzij door het ANP verstrekte onjuiste gegevens): eerder werd vermeld dat de kostengrens ‘voor het eerst’ boven de drie ton uitkomt. In 2009 was dit echter ook al het geval. Ook werd werd het ‘Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW)’ als bron genoemd. Dit is echter een onderdeel van NHG waardoor NHG zelf de bron is.

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt met ingang van volgend jaar tot boven de drie ton. Dat heeft NHG laten weten.

Vanaf 1 januari stijgt de NHG-grens naar 310.000 euro. Nu ligt de grens nog op 290.000 euro. De grens is hoger voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen. Voor zulke woningen kan volgend jaar maximaal 328.600 euro worden geleend.

Bij een gedwongen verkoop garandeert de NHG dat hypotheekverstrekkers hun geld terugkrijgen als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. De restschuld voor de eigenaar kan worden kwijtgescholden. Dat kleinere risico voor banken zorgt ervoor dat woningkopers gunstigere hypotheekvoorwaarden krijgen, zoals een lagere rente. Voor NHG-garantie moet eenmalig een bedrag worden betaald bij de aanschaf van de woning.

Reden van het opschroeven van de NHG-grens is dat de huizenprijzen in de lift zitten. “Hiermee loopt de kostengrens weer in de pas met de gemiddelde woningwaarde. Dat is een positieve ontwikkeling, met name voor starters”, aldus NHG-bestuurder Arjen Gielen.

Anp