Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV-aanhang vindt Nederland een narcostaat

22-09-2019 09:45

Het onderzoek van Peil dat dit weekend is uitgevoerd onder meer dan 3000 Nederlanders laat o.a. het volgende zien:

  • Kleine verschuivingen in politieke voorkeur (PvdA+1, GroenLinks -1, PVV +1, FVD -1).

Rutte, Asscher en Wilders scoorden het best bij de Algemene Beschouwingen. Men is overwegend positief over het vriendelijker karakter van het debat.

  • 59 procent vindt dat Nederland een narcostaat is. Groot verschil in beoordeling tussen PVV aan de ene kant (90 procent eens) en D66 aan de andere kant (27 procent eens).

63 procent geeft aan nooit softdrugs gebruikt te hebben en 88 procent nooit harddrugs. 7 procent gebruikt nu (wel eens) softdrugs en 3 procent (wel eens) harddrugs.

Ten einde harde drugscriminaliteit te bestrijden is 42 procent voor een landelijke DNA-database en stemt 52 procent in met camera’s in heel Nederland met software voor gezichtsherkenning. Kiezers van VVD, CDA, PvdA, FVD, PVV en 50PLUS zijn in meerderheid voor. Kiezers van 50PLUS zijn voor 82 procent voor en van GroenLinks voor 23 procent.

  • 28 procent is voor het voorstel van de SER om de 88 beursgenoteerde bedrijven te verplichten over 8 jaar zeker 30 procent vrouwen als bestuurder van het bedrijf te hebben benoemd. Onder de vrouwen is 40 procent voor. Jonge vrouwen zijn beduidend meer voor dan oude vrouwen.

Bijgaand de 10 pagina’s (pdf) van het onderzoek van Peil na de Algemene Beschouwingen.