Politiek

Advocaat Geert Wilders: ‘Er is geen sprake van belediging, uitspraken waren niet onnodig grievend’

23-09-2019 12:41

Geert Wilders en advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtbank van het Justitieel Complex Schiphol. ANP REMKO DE WAAL

PVV-leider Geert Wilders mag niet veroordeeld worden. Dat betoogde zijn advocaat Geert-Jan Knoops maandag tijdens de afronding van zijn pleidooi in het hoger beroep van het ‘minder Marokkanen’-proces. Volgens hem is het proces niet geldig en moet het stopgezet worden. Mocht het hof daar niet in meegaan, dan moet Wilders op alle fronten worden vrijgesproken, aldus Knoops.

“Er is geen sprake van belediging en de uitspraken waren niet onnodig grievend”, aldus Knoops. Op 19 maart 2014 stelde Wilders zijn publiek tijdens een bijeenkomst drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder “Minder! Minder!” als antwoord op deze vragen. Hiermee zette de politicus volgens het OM aan tot haat.

Wilders is maandag wederom aanwezig in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

De zaak heeft inmiddels flinke vertraging opgelopen, onder meer omdat Wilders en zijn advocaten meerdere keren hebben gevraagd de zaak stop te zetten. Volgens hen staat vast dat het Openbaar Ministerie in 2014 niet zelfstandig heeft besloten Wilders te vervolgen, maar dat toenmalig minister Ivo Opstelten van Justitie daarin een grote rol heeft gespeeld. Het OM heeft dat iedere keer met klem ontkend.

De uitspraak is door de vertraging verzet van 11 oktober naar 11 november.

De rechtbank heeft Wilders in 2016 veroordeeld, maar geen straf opgelegd. Zowel het OM als Wilders was tegen de uitspraak in beroep gegaan. In hoger beroep is 5000 euro boete tegen hem geƫist.

Anp