Politiek

Kamermeerderheid vindt het maar niets dat jihadisten opeens hun Nederlandse paspoort terugkrijgen

24-09-2019 17:46

Dat vijf jihadisten die zich hadden aangesloten bij extremistische groepen in Syrië en Irak hun Nederlanderschap hebben teruggekregen, baart de Tweede Kamer zorgen. Een Kamermeerderheid wil van het kabinet weten hoe dat nu gaat voorkomen dat de uitreizigers naar Nederland terugkeren.

Lees ook – Vijf veroordeelde jihadisten hebben Nederlanderschap teruggekregen

Sinds 2017 kunnen jihadisten die zich bij groepen als Islamitische Staat voegen, hun Nederlanderschap verliezen. Maar een aantal van hen stapte naar de rechter en kreeg gelijk. Daarom geeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst nu uit voorzorg in soortgelijke gevallen uitreizigers hun nationaliteit terug.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vindt dat ‘dit zo niet langer kan’ en roept met steun van een Kamermeerderheid minister van Justitie Ferd Grapperhaus naar de Kamer. Coalitiepartner CDA wil ook opheldering, maar dan vooral van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Die gaat ‘voorbarig’ te werk, vindt Kamerlid Madeleine van Toorenburg. De VVD-staatssecretaris moet het er maar gewoon op aan laten komen en afwachten of de rechter andere uitreizigers inderdaad ook in het gelijk stelt.

ANP