Arjen Dubbelaar – Kabinet moet gaan heronderhandelen over stikstofregels want in Den Haag hebben we woningen nodig

25-09-2019 13:41

In Den Haag liggen alle bouwplannen stil, vanwege stikstofregels. Uitstel of afstel van bouwprojecten dus, want volgens het Europese hof is Nederland in overtreding. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is namelijk onverenigbaar met de Europese Habitatrichtlijn. Maar liefst 3300 projecten in Zuid-Holland zitten in de knel door deze stikstof-uitspraak. Dit treft Den Haag en onze regio in het hart.

Investeringen in woningen en mobiliteit zijn broodnodig, want onze stad groeit en in de crisisjaren is er veel te weinig gebouwd. Nog meer krapte op de woningmarkt zal voor veel mensen een ramp zijn: huisvesting is al onbetaalbaar voor te veel mensen. Daarnaast: een rem op infrastructurele projecten is ook een rem op onze economie. Rendement is immers verzekerd. Het groot aangekondigde nationaal miljardenfonds om economische groei te verzekeren, blijkt al voordat het is uitgewerkt door het kabinet van sanitaire waarde te zijn als alle huidige bouwprojecten al gevaar lopen. Dus laat staan de toekomstige projecten.

En wat is trouwens een Europese Habitatrichtlijn – het woord alleen al – nou waard, als dat een habitat is zonder woning? En dan denk ik bij mezelf: de lucht is schoner dan ooit, ons drinkwater is schoon. Veel sectoren worden steeds milieuvriendelijker, zoals de agrarische sector of vervoer. Waar is in Nederland het gezond verstand gebleven? Het gezonde verstand om simpelweg “Nee” te zeggen tegen onzinnige regels.

Want laten we nou niet doen alsof we als klein land de wereld gaan redden, om er na een aantal jaren achter te komen dat dit tevergeefs was. Het gehannes is een druppel op de gloeiende plaat, vergeleken met giganten buiten de EU zoals India en China. Waarom is het naleven van Europese richtlijnen in Nederland één van de weinige zaken die in sneltreinvaart wordt opgevolgd? We hebben in onze stad woningen nodig en kunnen de industrie niet zomaar stilleggen. Dit gaat ten koste van werknemers, van gezinnen. Dit heeft onze prioriteit.

En partijen die continue stellen dat we op een te grote voet leven, doen landelijk nooit iets aan het indammen van de immigratie. En zo groeit het aantal mensen, zeker ook in onze stad. En die mensen consumeren, verplaatsen zich en hebben een dak boven hun hoofd nodig.

De vraag is dus of je als braafste jongetje voorkeur geeft aan het klakkeloos naleven van regeldrift, of dat je het enige doet dat logisch is. Wij als Hart voor Den Haag kiezen voor het laatste, voor gezond verstand.

We hopen dat het kabinet dit ook zal doen en gaat heronderhandelen over richtlijnen die onze economie om zeep helpen. De PAS op de plaats dus, in plaats van bureaucratische stikstof uit Brussel.