Portemonnee

Uw pensioen wordt de komende jaren met maarliefst 20 procent gekort

28-09-2019 12:00

Gepensioneerden krijgen de komende jaren korting na korting te verwerken. Vakbonden en pensioenfondsen waarschuwen in het kwaliteitsjournalistieke printmedium De Telegraaf voor een stapeling aan verlagingen in de komende jaren.

Door de lage rente en veranderende rekenregels moeten fondsen jaar na jaar op basis van telkens andere redenen de pensioenen verlagen. De schade voor gepensioneerden en werkenden loopt dan hard op. “Als we het allemaal bij elkaar optellen, kan het gaan om pensioenverlagingen van 15 tot 20 procent door de jaren heen”, zegt Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

De druk op minister Koolmees (Sociale Zaken) over de pensioenkortingen is deze week weer flink opgevoerd. Begin deze week pleitte DNB-president Klaas Knot om de pijn bij kortingen niet langer uit te stellen. Maar de grote pensioenfondsen werken juist aan een plan om de kortingen toch weer te voorkomen. Koolmees laat weten daarvoor open te staan: “Als de sector met een goed plan komt, luister ik daarnaar.”

Anp