Media & TV

The Post Offline gaat vanaf 2020 in winterslaap

30-09-2019 13:01

The Post Offline. (Foto BPPMedia)

The Post Offline – de papieren spin-off van TPO gaat vanaf 2020 ‘in winterslaap’. Dat zegt hoofdredacteur Jan Dijkgraaf maandag tegen TPO. The Post Offline is in januari 2018 ontstaan omdat er toen een acute dreiging was dat websites die de overheid hinderlijk voor de voeten liepen, zoals in Nederland Geenstijl en TPO, wel eens ‘op zwart’ konden gaan. Dijkgraaf: “Het waren de hoogtijdagen van het nepnieuws over de niet bestaande lange arm van Poetin en de niet bestaande groei van nepnieuws, waarmee verkiezingen zouden worden beïnvloed.”

De tijden zijn inmiddels veranderd. Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren (D66) moest dit jaar meermaals toegeven dat jaren bangmakerij voor nepnieuws onnodig was. Ook uit onderzoek bleek dat haar nepnieuwscampagne gefaald had. Daarnaast moest de EU toegeven dat er geen bewijs is voor Russische inmenging tijdens de Europese verkiezingen. “Kortom: de urgentie is even weg”, aldus Dijkgraaf.

“Geenstijl bestaat, losgetrokken van het Brusselse uitgeefbedrijf Mediahuis, nog gewoon. TPO: ook. Arnold Karskens kan zijn kruistocht tegen de Staatsomroep, de NOS, mede dankzij de opkomst van donatieplatforms, nog gewoon voeren. Wierd Duk is nog niet weggepest bij De Telegraaf. En het heeft maar één redactievergadering bij BNR gescheeld of zelfs Joost Niemöller was weer een keer te beluisteren geweest bij de mainstream media.”

‘Maar’, zegt Dijkgraaf, ‘zodra de krant weer op papier móet verschijnen, komt-ie onmiddellijk terug’.

 “Het enige wat me van dit besluit kan weerhouden is als er een Poetin met een zak geld en een Lada Niva voor de deur staat, zodat de abonneeprijs omlaag kan en ik eindelijk mijn droomauto op de oprit heb staan. Of iemand die het gewoon overneemt, want het is nu te afhankelijk van één oude man in een keldertje ergens op het Friese platteland.”

Waarvan akte.