TPO’s artist in residence Daan Samson begint kunstproject met Grolsch-directeur Andrei Haret

03-10-2019 15:46

Andrei Haret (algemeen directeur Koninklijke Grolsch) en Daan Samson (welvaartskunstenaar). Foto: Jeronimus van Pelt

TPO’s artist in residence Daan Samson is tot en met december actief met een wel zeer schuimend kunstproject. De welvaartskunstenaar gaat een directe samenwerking aan met Andrei Haret, algemeen directeur van bierbrouwerij Grolsch. Gedurende drie maanden zal het tweetal over kunst praten, quality time doorbrengen, maar vooral ‘op zoek zijn naar de betekenis, echtheid en waarde van vriendschap’. Reeds vorig jaar ontving Daan Samson vanuit Enschede een verzoek. Kunstcentrum Concordia vroeg hem of hij zich aan een inwoner van Twente wilde laten koppelen. Onder het motto ‘Couplet 2.0‘ zou het duo dan tot een compromis over kunst moeten komen, met een gezamenlijke kunstpresentatie als eindresultaat.

In de afgelopen zomermaanden vond er een zoektocht plaats naar een Twentenaar die een geschikte match voor Samson zou zijn. Samson tegen TPO:

“Oproepen verschenen in lokale kranten en op social media. Iedereen zocht mee, en er kwamen uiteenlopende brieven binnen. Op een avond reed ik echter langs de Grolsche Bierbrouwerij. De muziek uit de ‘Vakmanschap is Meesterschap’ reclames kwam in mijn hoofd bovendrijven. Via de allereerste afrit ben ik omgekeerd en het brouwerijterrein opgereden. Met ingehouden adem heb ik daar staan kijken, naar het iconische logo en naar het gebouw waar de beugelflessen worden gevuld.”

Op zijn telefoon zocht Samson naar de persoon die bij Grolsch aan het roer stond. Al snel vond hij een interview met Haret.

“Dit bleek een markante man die in Roemenië in de jaren 70 en 80 was opgegroeid. Tijdens zijn jeugd had hij betoverd naar televisieprogramma’s uit de vrije wereld gekeken. Voor hem waren de uitzendingen van Dallas een bron vol informatie over hoe men in het westen zaken deed met elkaar. En nu is de heer Haret algemeen directeur van Koninklijke Grolsch. Iedereen snapt dat ik danste naast mijn auto. Want hiermee meende ik mijn mogelijke participant voor ‘Couplet 2.0’ te hebben gevonden.”

De welvaartskunstenaar benaderde Grolsch met het verzoek om gedurende drie maanden met de heer Haret te kunnen optrekken, en om ideeën over kunst uit te wisselen. Samson vult aan:

“Ik vroeg de heer Haret of hij mij de indrukwekkende brouwerij wilde laten zien, met mij eens in Concordia over kunst wilde komen praten en om af en toe samen een uurtje te gaan hardlopen.” 

Gelukkig bleek de belangstelling wederzijds. Samson: 

“Ik heb het idee dat de heer Haret nieuwsgierig is naar waar een welvaartskunstenaar zich mee bezighoudt, en dat hij bereid is om zowel Grolsch als zichzelf open te stellen om samen met mij op zoek te gaan naar de betekenis, echtheid en waarde van vriendschap.”

Eind september is de samenwerking tussen Haret en Samson van start gegaan. Medio december zal in Concordia hun eindpresentatie plaatsvinden. TPO zal het project op de voet volgen.