Politiek

Ronald van Raak (SP) naar College voor de Rechten van de Mens na incident op KLM-vlucht

06-10-2019 12:36

SP Kamerlid Ronald van Raak stapt naar het College voor de Rechten van de Mens. Aanleiding is een vlucht van KLM van New York naar Amsterdam in mei waarbij orthodoxe joden weigerden naast zijn echtgenote te gaan zitten. De luchtvaartmaatschappij bood het stel vervolgens andere zitplekken aan. Omdat de sfeer aan boord ‘grimmig’ werd, besloot het echtpaar – onder protest – op het voorstel in te gaan. De SP’er schreef daarna verschillende columns over het incident, ook nam de luchtvaartmaatschappij contact met hem op. Toch gaat KLM het beleid niet veranderen, schrijft Van Raak zondag in een column op TPO. Daarom stapt hij naar het College voor de Rechten voor de Mens.

“Mogen mannen om religieuze redenen weigeren om naast een vrouw te zitten en mogen maatschappijen dit gedrag toestaan? Wie meent dat sprake is van discriminatie kan dat melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Dit college kun je ook vragen om een oordeel. Laten we deze zaak maar eens voorleggen aan dit college. Die kan een onafhankelijk oordeel vellen of KLM discriminatie moet toestaan of niet.”

Van Raak wees KLM op het feit dat dergelijke discriminatie inmiddels verboden is bij de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al. Na meerdere soortgelijke incidenten besloot EL Al vorig jaar zomer een einde te maken aan de discriminatie en haar beleid te veranderen: “Wie nu nog weigert naast een andere passagier te zitten, wordt meteen van boord gezet”, zei EL Al-CEO Gonen Ussishkin destijds.

De directie van KLM beloofde Van Raak naar de kwestie te zullen kijken maar deze week hoorde het Kamerlid dat de luchtvaartmaatschappij geen maatregelen zal treffen. Van Raak in een nadere toelichting:

“Het is bijzonder jammer dat het bestuur van KLM zich niet wil uitspreken en discriminatie blijft toestaan. Het is vreemd dat KLM niet het voorbeeld volgt van El Al uit Israël, die discriminatie van vrouwen niet meer accepteert. Het bestuur van KLM laat het aan hun eigen personeel om de problemen op te lossen en vraagt van vrouwen die worden gediscrimineerd om in te binden.”

Ronald van Raak – Geen van de orthodoxe joden wilde naast mijn vrouw gaan zitten

Ronald van Raak – KLM moet de discriminatie van vrouwen op haar vluchten stoppen

Ronald van Raak – KLM blijft discriminatie toestaan op haar vluchten