Binnenland

Klimaatactivisten bezetten Stadhouderskade voor Amsterdamse Rijksmuseum

07-10-2019 08:48

De politie heeft vanochtend in Amsterdam een aantal aanhoudingen verricht bij de demonstratie van de groep Extinction Rebellion (ER). Honderden klimaatactivisten hebben de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum geblokkeerd.

Enkele tientallen klimaatactivisten van de groep Extinction Rebellion (ER) hebben maandagochtend vroeg in Amsterdam de Stadhouderskade geblokkeerd. De activisten hadden geen toestemming van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam om op deze plaats een actie uit te voeren.

Een woordvoerder van de groep meldde dat de aanwezige politie en ME zich bij aanvang van de actie aanvankelijk afzijdig heeft gehouden. De Stadhouderskade is een belangrijke verkeersader in de hoofdstad. De groep heeft voor maandag wereldwijd acties aangekondigd. In Amsterdam is om 08.00 uur een demonstratie bij het Rijksmuseum gepland.

Agenten vragen de activisten nu om te vertrekken. Daarbij zijn arrestaties verricht en zijn materialen van demonstranten in beslag genomen.

Een woordvoerster van de politie zegt dat de demonstranten nog de kans krijgen om zelf te vertrekken en dat er nog niet wordt ingegrepen. De milieuactivisten willen echter een week op de Stadhouderskade blijven. Ze hebben zo’n vijftig tentjes opgezet, waarin ze kunnen overnachten. Ze dragen ook rugzakken bij zich met slaapmatjes daarin.

De Nederlandse overheid doet volgens Extinction Rebellion niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crises. De groep wil dat de overheid de klimaatcrisis erkent en van daaruit meer doet om haar eigen burgers en al het leven op aarde te beschermen.

“We gaan pas weg als onze drie eisen worden ingewilligd”, laat een woordvoerder weten. De actievoerders willen dat de waarheid wordt verteld over het klimaat. De netto-uitstoot moet in 2025 op nul staan, en er moet een burgerraad worden opgezet om dit mogelijk te maken.

(ANP/TPO)