Portemonnee

Waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt kopen

09-10-2019 20:30

Waar moet je op letten als je zonnepanelen wilt kopen?

Anno 2019 is de zonnepaneel nog altijd een ware hype. Je vindt zulke panelen door heel Nederland. Op daken van huizen, winkels en andere gebouwen worden zonnepanelen geplaatst, maar ook in weilanden. Eigenlijk is dit heel erg logisch te noemen. PV panelen, de technische benaming voor zonnepanelen, zijn gunstig voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Jouw energierekening zal zonder meer dalen als je nieuwe zonnepanelen plaatst op jouw dak.

Wat kost het kopen van zonnepanelen?

Aangezien zonnepanelen al enkele jaren enorm populair zijn in Nederland vind je veel aanbieders door het gehele land. Het gevolg hiervan is dat elk bedrijf verschillende bedragen vraagt voor een zonnepaneel, waardoor het lastig is om te zeggen wat de specifieke kosten zullen zijn voor jou. Een ding is overigens wel zeker, de prijs van een zonnepaneel is de laatste jaren drastisch verlaagd. Het is hierbij overigens belangrijk om te kijken naar de prijzen per Wattpiek, wat vaak wordt getoond als WP. In 2007 betaalde je per WP nog 4,75 euro, terwijl dit in 2016 was gedaald tot 1,78 euro per WP. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de prijs per WP zal zijn. Dit maakt het aantrekkelijk om veel panelen te kopen en te plaatsen.

Zit er nog subsidie op zonnepanelen?

Een andere factor wat het nog aantrekkelijker maakt om veel zonnepanelen te kopen is de subsidie. Vroeger had je een landelijke subsidie waardoor je maximaal 650 euro kon krijgen als je zulke panelen kocht, maar deze is helaas afgelopen. Gelukkig is de Nederlandse overheid begonnen met een nieuwe regeling, die eigenlijk nog gunstiger is voor jou. Dit is een van de vele tips zonnepanelen kopen, want niet elke Nederlander is bekend met deze regeling. Het is een BTW teruggave regeling. Je kunt dus het BTW op jouw aankoop van de zonnepanelen terug krijgen van de Belasting, wat standaard 21 procent van de prijs is. Dit is zo gunstig voor de koper van zonnepanelen aangezien je een stuk meer geld krijgt dan bij de oude subsidieregeling. Als je bijvoorbeeld een systeem met 16 panelen koopt dan zul je 7200 euro moeten betalen. 21 procent van dit bedrag kun je terug krijgen, wat uitkomt op ongeveer 1500 euro. Dit is aanzienlijk meer dan het 650 euro dat je maximaal kon krijgen bij de oude regeling. Ook het aanvragen van deze BTW teruggave is niet moeilijk, dit heb je vaak snel gedaan.