Politiek Buitenland

Amerikanen nemen hooggeplaatste ISIS-gevangenen over van Koerden

10-10-2019 13:59

Het Amerikaanse leger heeft een veertigtal vooraanstaande militanten van Islamitische Staat, die eerder door Koerden geleide troepen in Syrië werden vastgehouden, in hechtenis genomen en hen het land uitgehaald. Onder hen zijn twee Britse ISIS-strijders die verdacht worden van het onthoofden en op andere manieren doden van westerlingen die door ISIS waren gegijzeld, schrijft The Washington Post.

Erdal Balci – Trump heeft met verraden van Koerden poorten van de hel geopend, ook voor Europa 

De evacuatie gebeurde volgens Amerikaanse functionarissen, die hun verhaal alleen anoniem wilden doen, terwijl Turkije zich voorbereidde op een offensief in het noorden van Syrië. Volgens de bronnen worden de IS-strijders op een geheime locatie vastgehouden. Vermoedelijk zijn ze of worden ze naar Irak gebracht.

Eerder op woensdag zei president Donald Trump dat hij een ‘bepaald aantal’ ISIS-strijders uit Syrië had gehaald, omdat de vrees toenam dat de Turkse inval ertoe kan leiden dat de bewaking van de gevangenen van Islamitische Staat in gevaar kan komen. “We halen ze weg en brengen ze naar verschillende locaties, waar het veilig is”, aldus Trump. “We wilden ervoor zorgen dat er niets met hen zou gebeuren.”

Volgens een van de bronnen behoorden twee militanten tot de beruchte groep Britse IS-strijders die onder de naam The Beatles westerse gijzelaars doodden. Het zou gaan om Alexanda Kotey and El Shafee Elsheikh, twee leden van een viertal uit Groot-Brittannië afkomstige strijders, die naar Syrië trokken. Ze werden vorig jaar februari gearresteerd in Syrië.

ANP