Politiek Buitenland

EU-landen staken wapenleveranties aan Turkije

14-10-2019 14:01

De 28 EU-landen leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Daarover hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een akkoord bereikt. De 28 lidstaten spreken bovendien hun veroordeling uit over de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië. Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, had hun wapenleveranties al opgeschort zolang Ankara zijn offensief niet stopzet.

Sonny Spek – Onze politiek gaat over lijken in Noordoost-Syrië

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, had hun wapenleveranties al opgeschort zolang Ankara zijn offensief niet stopzet. De landen roepen Turkije opnieuw op dat “onmiddellijk” te doen. De inval vormt een ernstige ondermijning van de regionale stabiliteit en veiligheid, staat in een verklaring. Steeds meer burgers zijn het slachtoffer en moeten hun huis verlaten en de operatie hindert humanitaire hulpverlening, aldus de EU.

Bovendien is succes bij vredesbesprekingen “veel moeilijker” geworden en is de winst die op terreurgroep ISIS is geboekt ondermijnd door de Turkse militaire actie met zijn “dramatische consequenties”.

Tot een juridisch waterdicht wapenembargo kwam het niet, mede omdat de uitwerking daarvan tijdrovend is. “Maar hiermee wordt hetzelfde resultaat bereikt”, klonk het in Luxemburg. Van tevoren werd niet verwacht dat de EU de operatie unaniem zou veroordelen. Vooral het Verenigd Koninkrijk en enkele Oost-Europese landen hadden zich daar volgens diplomaten tegen verzet, maar gingen toch overstag.

De EU-ministers zetten ook een nieuwe stap tegen de Turkse illegale booractiviteiten in zee nabij Cyprus. Zij vroegen EU-buitenlandchef Federica Mogherini verder te gaan met het uitwerken van sancties voor personen en organisaties die hier verantwoordelijk voor zijn.

ANP