Buitenland

Praagse kopschoppers Armin N. en Arash N. veroordeeld tot 5 jaar cel

15-10-2019 11:26

De Nederlandse broers Armin N. en Arash N. die vorig jaar een ober in Praag zwaar toetakelden, zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5,5 en 5 jaar. Het hof acht zware mishandeling en ordeverstoring bewezen. De mannen mogen na het uitzitten van hun straf tien jaar lang Tsjechiƫ niet meer in.

Het Openbaar Ministerie had een straf van tenminste 9 en 8 jaar geƫist en sprak van een poging tot moord op de ober. Het hof ging daar echter niet in mee.

Als de straf onherroepelijk is, kunnen de broers ervoor kiezen deze in Nederland uit te zitten. Echter, hun advocaten gaven na afloop aan mogelijk een reden voor cassatie te zien. “Ze zijn opgelucht dat het geen hogere straf is, maar we denken dat een deel van het letsel door de val komt die de ober voor het gevecht maakte. Daarom overwegen we cassatie”, aldus de advocaat na afloop. Hij gaat dat met de broers bespreken. In cassatie wordt alleen naar procedurele fouten gekeken, de zaak wordt niet opnieuw behandeld.

Eerder dit jaar werden de twee door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 (Armin) en 5 (Arash) jaar. Zowel het Openbaar Ministerie als de broers gingen in beroep.

Armin (29 jaar) kreeg opnieuw de zwaarste straf opgelegd. Er wordt hem ook nog een ander geweldsdelict verweten, namelijk een vechtpartijtje in een disco de avond voor het incident met de ober.

Hij vertelde het hof dat hij veel spijt heeft. “Ik ben erg teleurgesteld in mezelf dat ik hierin terecht ben gekomen.” De 32-jarige Arash erkende dat hij “buitensporig” en “impulsief” heeft gereageerd. Maar, benadrukte hij: “Ik ben dit gevecht niet begonnen en kan daar dus niet verantwoordelijk voor worden gehouden.”

De broers waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met het personeel van een restaurant omdat ze op het terras zelf meegenomen bier dronken. Die ruzie liep uit de hand.

De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Het hof oordeelde dat de broers hem een schadevergoeding van omgerekend bijna 70.000 euro moeten betalen.

ANP