Politiek

Boerenleidster Sieta van Keimpema: Het kabinet is uit op een burgeroorlog

16-10-2019 16:56

Sieta van Keimpema (Screenshot YouTube)

Het kabinet is uit op een “civil war” (burgeroorlog) met boeren, en schuwt niet daarvoor het leger in te zetten. Dat zei Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force woensdag tegen demonstrerende boeren in Den Haag.

Een boze Van Keimpema sprak de boeren toe bij de Koekamp, naast het Malieveld. “Rutte heeft zich laf teruggetrokken”, zei ze over de premier. “Zoals de meesten van dit kabinet, achter een muur van geweld, intimidatie en uitlokking“, aldus Van Keimpema tegen de menigte, die onder meer “mietjes” en “homo’s” scandeerde.

Van Keimpema verwees naar een protest in Groningen maandag, waarbij de deur van het provinciehuis werd geforceerd met een tractor. “Schaam je, dacht ik, schaam je kabinet, ministers, parlementsleden, en provinciaal bestuur. Dat jullie boeren, door ze te schofferen, kleineren en elimineren zo tot woede en wanhoop hebben gedreven.”

De boeren gaan “niets meer inleveren” om de stikstof in natuurgebieden terug te dringen, verklaarde Van Keimpema. “Jullie hebben problemen veroorzaakt, los het dan ook even lekker zelf op.”

Als het kabinet “vasthoudt aan zijn plan om de boeren op te ruimen” dan trekken de demonstranten volgende keer op naar het Binnenhof, dreigde de actieleider. “Dan zal een heel groot deel van de Nederlandse bevolking hier ook staan. Zij hielpen jullie al het Malieveld op, en ze helpen ons dan het Plein op.”

Lees ook – Theo Hiddema roept boeren op zich niet te misdragen: ‘Geef ze geen munitie je in een kwaad daglicht te stellen’

Lees ook – Vooralsnog geen aanhoudingen

Lees ook – Politie sluit Binnenhof af voor publiek

Lees ook – Johan Remkes: Boeren houden zich niet aan afspraken, dat is onacceptabel en gevaarlijk

Lees ook – Boeren maken amok in Haagse binnenstad: blokkeren tramlijnen, steken vuurwerk af

Lees ook – Doodskist met opschrift ‘Jesse’ in stoet boeren onderweg naar Den Haag

Lees ook – Boeren rijden tegen afspraken in met trekkers Malieveld op

Briefje van Jan – Aan de boeren

ANP