Achtergrond

Chris Aalberts – In Berkel-Enschot komen we er niet achter wat FvD-Statenleden in Noord-Brabant uitspoken 

17-10-2019 21:39

Foto Chris Aalberts.

Het regent in Berkel-Enschot, een dorp in de gemeente Tilburg waar Forum voor Democratie (FvD) deze woensdagavond samenkomt voor een kennismaking tussen de achterban en de FvD-Statenleden van Noord-Brabant. De bijeenkomst vindt plaats in het naargeestige hotel-restaurant ‘De Druiventros’. Waar is de tijd gebleven dat FvD bijeenkomsten op A-locaties organiseerde zoals schouwburgen en theaters in de centra van de grote steden, vraag je je af. De betrokkenheid van de FvD-leden is er niet minder om: er staat ruim voor de start een lange rij bij de ingang.

We worden welkom geheten door Eric de Bie, een degelijk ogende man van rond de vijftig, die hier in Noord-Brabant fungeert als fractievoorzitter. Hij is trots op de grote opkomst, die volgens hem hoger is dan in Zuid-Holland: een wat vreemdige interne FvD-competitie over wie de grootste heeft. Overdrijving is er ook: het aantal van zeshonderd bezoekers wordt genoemd, maar het zijn er waarschijnlijk minstens honderd minder. Daar komt nog bij dat het veel bezoekers niet lukt de hele avond uit te zitten. Niet zonder reden.

Bij FvD heeft het idee postgevat dat de achterban betrokken moet raken bij de eigen Statenleden en vice versa. De Bie vertelt dat deze avond ‘kennismaking’ als doel heeft. Opvallend, want Nederlandse kiezers hebben vrijwel geen interesse in provinciale politiek en dat is bij de FvD-achterban echt niet anders. FvD erkent dit impliciet door ook de Tweede Kamerleden op te laten draven, terwijl zij eigenlijk niets over de provincie te zeggen hebben. Dat maakt niet uit: Baudet en Hiddema zijn hard nodig om de zaal vol te krijgen.

Eigenlijk hebben de Tweede Kamerleden, en dan met name de fractievoorzitter, geen tijd. Dit wordt geïllustreerd door de aankondiging van De Bie aan het begin van de bijeenkomst: hij verzekert ons dat Baudet en Hiddema eraan komen. We beginnen met een voorstelrondje van de Statenleden. Dit rondje wordt abrupt afgebroken als Baudet binnenkomt met de mededeling dat het beter is dat journalisten niet weten hoe snel hij heeft gereden. Baudet was druk met het boerenprotest en moet ook meteen weer weg, want in de Tweede Kamer is een debat over Syrië.

Kan die arme Baudet deze bijeenkomst niet overslaan, vraag je je af. Baudet liet eerder verstek gaan in Groningen en Overijssel en werd daar vervangen door Annabel Nanninga. Of dat is bevallen is onbekend, maar het is kennelijk geen optie dat Nanninga Baudet ook in Brabant vervangt. Zo dringt de vraag zich op waarom deze avond nu plaatsvindt. De agenda van de Tweede Kamer is weliswaar onvoorspelbaar, maar volgende week is de Kamer met reces en hoeft Baudet zich niet zo te haasten. Of is hij dan met vakantie?

Baudet vertelt in een moordend tempo waar hij mee bezig is. Hij was bij het boerenprotest en is het helemaal met de boeren eens. Het RIVM zit volgens Baudet vol met ‘linkse ideologen’. Zij zouden ‘wetenschappelijk onderzoek moeten leveren’ maar doen dat dus kennelijk niet. Hij vervolgt dat de politieke tegenstanders van FvD ‘overal’ zitten en goed georganiseerd zijn. Het geschiedenisonderwijs houdt tegenwoordig in dat leerlingen horen dat er een EU is, dat er daarvoor fascisme was en weer daarvoor de Egyptenaren. Er moet een FvD-lerarennetwerk komen.

Geheel indachtig het concept van een provinciale avond, vertelt Baudet dat hij ook weleens in de provincie komt. Zijn voorbeeld gaat over de Oostvaardersplassen, die niet in Brabant liggen maar in Flevoland. Baudet lijkt dit door te hebben en meldt dat er ook in Lelystad een fantastische fractie zit. Hij ziet het hele land in beweging komen, meldt dat FvD bijna 40.000 leden heeft, wil meer provinciale borrels en hoopt ook zelf vaker de provincie in te gaan. We zitten bijna op een ‘tipping point’, voorspelt hij. Dan neemt hij de benen.

Theo Hiddema begint Baudet de hemel in te prijzen. In zijn onnavolgbare stijl praat hij een half uur onafgebroken over boeren, stikstof, migratie, motorbendes, Grapperhaus en FvD zelf. Misschien ligt het aan uw verslaggever, maar het is moeilijk te volgen. De zaal luistert geboeid, maar ook bij de trouwe FvD-aanhang begint na een tijdje de vermoeidheid toe te slaan. De airco van De Druiventros werkt ook niet mee. De achterkant van de zaal haakt duidelijk af maar Hiddema praat onverstoorbaar verder. Baudet, die Hiddema normaliter ruw zou afbreken, wordt hier node gemist.

Zo bestaat de kern van de kennismaking met de provincie uit landelijke politiek. Dat geldt zelfs voor het deel over de provinciale FvD’ers. Fractievoorzitter De Bie herhaalt zo goed als alle populaire thema’s uit de succesvolle FvD-campagne van maart: migratie, klimaat en de EU. De Bie vindt dat we in een fantastisch land leven, maar de mensen willen nu toch wat anders. De overwinning van FvD kan verklaard worden omdat ‘het broeit’, aldus De Bie, die vervolgens begint te ratelen over ‘een lange mars door de instituties’ waar nu nog allemaal ‘linksige tiepjes’ zitten.

De avond duurt zo lang dat er een ingelaste pauze komt. Deze geeft tientallen FvD’ers de mogelijkheid eveneens de benen te nemen. Na de pauze krijgen we eindelijk de rest van de Statenleden te zien, maar we worden nauwelijks wijzer wat zij uitspoken. We horen waarom ze lid van FvD zijn geworden, dat ze moties indienen, dat ze het met allerlei landelijke FvD-standpunten eens zijn, dat Europarlementariër Rob Roos een goede column heeft geschreven, dat er in Den Bosch veel stukken gelezen moeten worden en vooral dat ze héél serieus worden genomen.

Erg inhoudelijk wordt het niet. In Oss komen windturbines en dat wil FvD niet, de verkeersveiligheid op de Brabantse wegen moet worden verbeterd en er moet ook aan de werkgelegenheid worden gedacht. Welke voorstellen FvD op al deze terreinen in huis heeft wordt niet duidelijk, maar dat is niet vreemd want provinciale politiek komt bij FvD nu eenmaal op de laatste plaats. Het lijkt daarom logisch de volgende keer gewoon een avondje met Baudet te organiseren, maar het is niet helemaal duidelijk of dat inzicht ook al tot de Statenfractie is doorgedrongen.