Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Grote klap voor Partij voor de Dieren

20-10-2019 09:48

De grootste verandering deze week is de klap die Partij voor de Dieren heeft gekregen. Abrupt zijn er 3 zetels afgegaan van de 7 waar ze op stonden (terwijl ze sinds maart 2018 ook regelmatig op 8 zetels stonden). Het gedoe rondom de voorzitter gecombineerd met het opstappen van Marianne Thieme heeft deze partij geen goed gedaan.

Daarnaast lijken de boerenacties van deze week voor wat verschuivingen hebben gezorgd. (pdf) VVD en CDA raken 1 zetel kwijt. PVV wint er 2, FVD en 50PLUS winnen er 1. Het verlies van PvdD ging vooral naar GroenLinks en D66. Maar omdat GroenLinks tegelijk ook verder verzwakte is het saldo voor die partij deze week nihil.

Terwijl de PVV tussen eind maart en eind mei nog rond de 8 zetels stond, is deze partij nu toch weer de 3e partij. FVD wint voor het eerst weer een zetel sinds begin juli en is daarmee de vijfde partij.

We hebben gevraagd een rangorde te geven van de sympathie voor de acties van de boeren, ten aanzien van klimaatverandering, de acties uit de zorg en het onderwijs. Dan zien we bij de zorg en het onderwijs geringe verschillende tussen de kiezers van de partijen en bij de acties van de boeren en klimaatverandering grote verschillen per partij. De acties van de boeren scoren het hoogst bij FVD-, PVV- en CDA- kiezers.

Gemiddeld staan de acties in de zorg bovenaan. Hoewel de acties van het onderwijs gemiddeld op de tweede plaats staan, scoren ze alleen bij de kiezers van PvdA en SP op de tweede plaats, bij de andere partijen gemiddeld lager.

Twee derde is voor verlaging van de stikstof-uitstoot, maar dan dienen alle partijen in gelijke mate hun bijdrage te leveren. Alleen kiezers van GroenLinks en PvdD vinden in grote mate dat de boeren een extra bijdrage dienen te leveren.

Kiezers van FVD en PVV zijn zeer argwanend over het RIVM. Bij de kiezers van de andere partijen is dat veel minder het geval. Toch geeft 60 procen van alle ondervraagden aan zich te kunnen voorstellen dat de boeren, twijfelen aan de cijfers van het RIVM.

Slechts een kwart van de Nederlanders is ervoor om boeren uit te kopen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden, ook als ze dat niet zouden willen.

64 procent vindt dat de Koerden door het Westen slecht zijn behandeld.

Men is erg verdeeld over het terughalen van jonge kinderen met de Nederlandse nationaliteit.

Een kleine meerderheid is het oneens met de stelling dat het gevaarlijker is om gevangen genomen Nederlandse IS-strijders daar te laten dan ze hier naartoe te halen.

45 procentt is ervoor Prinsjesdag over het land te verdelen gedurende de verbouwing van het Binnenhof.