Politiek Buitenland

NAVO-chef Jens Stoltenberg: Situatie Noord-Syrië bemoedigend

23-10-2019 14:26

Het is nog te vroeg voor een oordeel over de deal tussen Turkije en Rusland om de wapenstilstand in Noord-Syrië met zes dagen te verlengen en er een “terreurvrije zone” in te stellen. Maar volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg zijn het afnemende geweld en de gevechtspauze in het gebied de afgelopen dagen “bemoedigend”. De secretaris-generaal zei in Brussel dat er “dringend een onderhandelde, politieke oplossing nodig is”. De Turkse regering was met de Verenigde Staten een pauze overeengekomen in het twee weken geleden begonnen Turkse offensief, zodat de Koerden zich konden terugtrekken. Die pauze eindigde dinsdag, maar is door Turkije en Rusland met zes dagen verlengd, hebben ze in Sotsji verklaard.

Erdal Balci – Hoe de Syrië-oorlog de ware sektarische aard van Turkse islamisten blootlegt

De defensieministers van de NAVO, waar ook Turkije lid van is, bespreken de situatie in Noord-Syrië donderdag in Brussel. “We hebben nu gezien dat het mogelijk is tot een politieke oplossing te komen. Ik verwacht dat alle grondtroepen het internationaal recht respecteren”, aldus Stoltenberg.

Naar verwachting komt een Duits voorstel op tafel om een internationale veiligheidszone in het grensgebied van Syrië en Turkije in te stellen, met een VN-troepenmacht. Hoe groot de blauwhelmenmissie zou moeten worden, wilde de Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer woensdag niet zeggen. De zone zou in sectoren kunnen worden ingedeeld, onder leiding van verschillende landen zoals in Afghanistan. Stoltenberg zei in Brussel met Kramp-Karrenbauer over het voorstel te hebben gesproken, maar ging daar verder niet op in.

De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Hutchison zei woensdag een veiligheidszone te verwelkomen maar noemde Amerikaanse deelname “onwaarschijnlijk”. “Het is aan de Europeanen het voortouw te nemen.” Ook riep ze de Europese landen op hun Syriëgangers terug te nemen.

ANP