Opinie

Zo gevaarlijk kritiekloos is ‘kwaliteitskrant’ Volkskrant: hoofdredacteur geeft kritiekloze journalistiek toe

27-10-2019 15:49

'Pravda', Russisch voor 'Volkskrant'.

We gaan als tendentieus en hyperpartisan junknews platform niet meteen roepen dat we er altijd al voor hebben gewaarschuwd, maar we zijn nu toch echt niet te beroerd om onszelf op de borst te kloppen en te zeggen dat we er altijd al voor hebben gewaarschuwd: het main stream print medium (‘kwaliteitskrant’) Volkskrant is bewust kritiekloos, heeft in specifieke gevallen schijt aan journalistieke regels als feiten eerst, objectiviteit en professionele afstandelijkheid en vindt het manipuleren van lezers in de juiste ideologische richting belangrijker dan kritische journalistiek. Dit blijkt uit een minuscuul commentaartje dat onlangs werd geschreven door de kersverse Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok en uiteraard door niemand werd gelezen, of zelfs maar opgemerkt, maar gelukkig wel door de immer scherpe Syp Wynia.

In het betreffende minuscule commentaartje geeft hoofdredacteur Klok toe liever niet al te kritisch te willen zijn op organisaties als het RIVM, CPB en IPCC wanneer het gaat om zaken als klimaatopwarming of stikstofuitstoot. Liever laat de ‘kwaliteitscourant’ Volkskrant dan de kritische vragen achterwege en plaatst bewust desinformatie, gecamoufleerd als ‘feiten’, ook al weet de Volkskrant dat kritisch doorvragen waarschijnlijk een andere conclusie oplevert. Als reden hiervoor geeft hoofdredacteur Klok ‘niet het risico te willen lopen om munitie te leveren aan diegenen die liever helemaal van die instituten afwillen en helemaal niemand willen vertrouwen’.

Oftewel: wij als kwaliteitskrant willen liever niet te veel koren leggen op de molen van de mensen met de ‘verkeerde opvattingen’.

Dit betekent dus dat de Volkskrant (‘kwaliteitskrant’) zich in de eerste plaats ziet als dominee, zedenprediker, propagandist, moralist en volksmenner, een betuttelende onderwijzer die ‘de boel bij elkaar moet houden’ en ‘de vezels die onze samenleving bij elkaar houdt versterkt’ en pas in de tweede plaats een journalistiek medium waar men door middel van kritische vragen tracht zin en onzin van elkaar te scheiden en men objectief verslag doet van de feiten en niets anders dan de feiten.

De hoofdredacteur van de Volkskrant geeft nu dus zelf toe dat zijn medium tendentieus en hyperpartisan is, bewust desinformatie verspreidt en niet al het junknews even kritisch langs de journalistieke meetlat legt. Kortom, dat zijn eigen krant inderdaad een onbetrouwbare kutkrant is, precies wat iedereen al dacht.

Wij willen als collega-tendentieus en hyperpartisan junknewsmedium verder niks suggereren, maar waren wij als serieus bedoelende journalist werkzaam voor de Volkskrant dan zouden wij toch maar overwegen eens te solliciteren bij RTL Nieuws, de Telegraaf of NU.nl.

Voor de uiteraard totaal verbijsterde en hevig geschrokken lezers en abonnees van de Volkskrant hebben wij meteen een mooie aanbieding: een heel jaar TPO+ (nog niet half zo kritiekloos als 4045 keer de Volkskrant) voor slechts 40 euro, en dat ook nog eens zonder dagelijks hinderlijk oud papier op de deurmat.

We zien nu al uit naar de reactie van minister Ollongren op dit ontluisterende nieuws dat de Nederlandse systeemcourant Volkskrant alle kenmerken heeft van een pion van Poetin en nemen als vanzelf aan dat de UvA-onderzoekers hun recente onderzoek naar nepnieuws helemaal opnieuw moeten doen aangezien nu ook de Volkskrant valt onder de tendentieuze mainstreamende online actoren die vaak worden geretweet door blauwe bolletjes in een netwerk.

*