Politiek

Justitie vernietigde cruciaal document in zaak Julio Poch

28-10-2019 19:20

Justitieminister Ferd Grapperhaus moet ophelderen waarom een belangrijk document over de uitlevering van piloot Julio Poch is vernietigd, vindt D66. “Het heeft er alle schijn van dat Nederland hier onzorgvuldig is geweest”, zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van de regeringspartij. Sjoerdsma maakt zich boos over een onthulling van VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland en RTL Nieuws. Zij brachten aan het licht dat politie en justitie een verslag hebben vernietigd van overleg tussen Nederland en Argentinië over de uitlevering van de voormalige piloot van Argentijnse komaf aan zijn vaderland. Dat verdacht hem van oorlogsmisdaden.

Lees ook – Ferd Grapperhaus informeerde Tweede Kamer verkeerd over Julio Poch

Het document had mogelijk een sleutelrol kunnen spelen in de rechtszaak die Poch tegen Nederland heeft aangespannen. De Transavia-piloot zat acht jaar onschuldig vast in Argentinië. Hij verwijt Nederland dat het zijn vaderland heeft geholpen om hem in handen te krijgen. Nederland mocht Poch zelf niet uitleveren aan Argentinië, maar werkte mee aan zijn uitlevering via Spanje.

Politiemensen bezochten Argentinië tweemaal om over de vervolging van Poch te overleggen. Grapperhaus hield tot afgelopen zomer vol dat zij niet over uitlevering hadden gesproken. Toen dook een verslag op van de tweede reis, terwijl de Kamer te horen had gekregen dat zulke verslagen er niet waren. Uit het verslag bleek dat Argentinië indertijd al wel degelijk uit was op uitlevering.

Bassiehof – De overeenkomsten tussen Julio Poch en Edwin de Roy van Zuydewijn

ANP