Politiek

Raad van State voelt wel voor wetsvoorstel bindend correctief referendum Ronald van Raak (SP)

28-10-2019 13:22

De Raad van State lijkt wel te voelen voor de invoering van een bindend correctief referendum. Dat blijkt uit het advies over de initiatiefwet van Ronald van Raak (SP) die de socialist begin dit jaar aankondigde. Vice-President van het adviescollege Thom de Graaf schrijft: “De in het wetsvoorstel gekozen vorm – een bindend correctief wetgevingsreferendum – sluit van alle referendumvormen het meest bij het representatieve stelsel aan.” Voorganger Piet Hein Donner schreef in 2017 nog dat referenda vroeg of laat de werking van de Nederlandse vertegenwoordigende democratie en de rechtsstaat zouden ondermijnen. De belangrijkste adviseur van de regering ziet het referendum nu als een manier om de ‘gevoelens van isolement, vervreemding en uitsluiting’ onder mensen te verminderen.

Ronald van Raak – Het referendum is plotseling een stuk dichterbij

Van Raak wist zich al eerder gesteund door de Staatscommissie Parlementair Stelsel onder leiding van Johan Remkes die een correctief referendum zelfs noodzakelijk noemt om de democratie te versterken. De originele indieners van het voorstel – GroenLinks, D66 en de PvdA – trokken in 2017 hun handen van de wet.

Van Raak is er nog niet. De Raad van State adviseert de SP’er meer duidelijkheid over bijvoorbeeld de drempels voor het houden van een referendum te verschaffen. Van Raak wil die discussie breder voeren en kijken welke meerderheden hier mogelijk zijn.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Van Raak wil de kwestie dan aan de orde brengen.