Achtergrond

Chris Aalberts – Ook bij FvD weten ze: Henk Otten is géén Hero Brinkman 

29-10-2019 11:36

Daar zat Henk Otten opeens aan tafel bij Business Class van Harry Mens. Het was de plek waar vroeger Theo Hiddema en Thierry Baudet zaten, in het programma waar ook Derk Jan Eppink en Annabel Nanninga al eens te zien waren. Business Class is altijd goed voor spottende commentaren, maar kennelijk bereikt het programma een publiek dat voor Forum voor Democratie (FvD) van belang is. Zondag was dat publiek opeens voor Otten. Een veeg teken.

‘Het verschil is vooral de boreale koers van Baudet en de nexit’

Otten heeft zich voor de tweede keer aan zijn belofte gehouden. Hij zei na zijn royement aangifte te doen tegen zijn voormalige partij en deed dat ook. Hij kwam tevens met de toezegging dat hij een eigen partij zou starten en die is afgelopen week ook echt opgericht. De partij heeft een eigen website, is al op meerdere plekken actief en de leden stromen toe, meldde Otten bij Harry Mens. Baudet-fan Robert Jensen was er ook en gaf toe dat Baudet momentum is kwijtgeraakt. Otten meldde dat hij opnieuw begint om alsnog realisme en daadkracht in de politiek te brengen.

Otten heeft nog geen inhoudelijk programma maar toch is er weinig twijfel over wat de nieuwe partij wil. Het programma van FvD en de Groep Otten is grotendeels hetzelfde, meldde Otten. Dat is ook logisch want hij heeft het FvD-programma zelf geschreven. Het verschil is vooral de boreale koers van Baudet en de nexit. Van beide wil Otten niets weten. Dit is logisch want Otten gaat voor ‘realisme en daadkracht’: niet alleen ideeën maar ook de uitvoering ervan, precies datgene waar FvD uiterst laag op scoort nu Baudet zich in een soort cordon sanitaire heeft gemanoeuvreerd.

‘De slagingskansen van Otten zijn klein: nieuwe partijen worden in de regel niet verkozen’

Het wordt druk op rechts. De volgende Tweede Kamerverkiezingen hebben we CDA, VVD, PVV, FvD én Otten. De slagingskansen van Otten zijn daarmee klein: nieuwe partijen worden in de regel niet verkozen. Toch is het te simpel Otten nu al af te serveren: hij heeft met FvD laten zien dat hij organisatorisch en strategisch een succesvolle partij kan neerzetten. Wat dat betreft is hij niet te vergelijken met mensen als Hero Brinkman, Jan Roos, Jan Dijkgraaf en Rita Verdonk. Als u twijfelt over de rol van Otten bij FvD: hier zegt Baudet het zelf [op 13.00].

Is de Groep Otten daarmee een doublure van FvD? Niet helemaal. In Business Class sloeg Otten een andere toon aan. Hij wil dat er nu opgetreden wordt in het stikstofdossier aangezien zowel de landbouw als de bouw er ernstige last van hebben en gooide een oplossing uit zijn mouw voor de versnipperde natuur in Nederland. Daarna bekritiseerde hij het nieuwe investeringsfonds van de Rijksoverheid en meldde dat dat geld beter aan lastenverlichting uitgegeven kan worden of aan het behoud van de zelfstandigenaftrek. Baudet zat ondertussen in Mexico.

Otten praat als de oude VVD van Bolkestein, die met hetzelfde soort daadkracht problemen wilde aanpakken en daar ook populair mee werd. Deze praktische ‘handen uit de mouwen’-taal horen we nog maar nauwelijks van de VVD en daarom stapten kiezers in maart nog naar FvD over. Het leek erop dat FvD wel daadkracht kon laten zien. Inmiddels is de twijfel toegeslagen: de filosofische, al dan niet boreale bespiegelingen van Baudet hebben niet alleen de aandacht afgeleid van concrete voorstellen, ze hebben er ook voor gezorgd dat niemand nog met FvD wil samenwerken.

‘Als Baudet weer rare essays schrijft of dubieuze uitspraken doet, hebben FvD’ers vanaf nu een alternatief’

Dus wat moeten we denken van de Groep Otten? We kunnen natuurlijk doen alsof Otten een soort Hero Brinkman is die geen enkele kans maakt om in de Tweede Kamer terecht te komen. Dat is iets te makkelijk: Otten heeft de organisatorische en strategische kwaliteiten en slaat een toon aan die een brede groep rechts-conservatieve kiezers kan aanspreken, in tegenstelling tot de essays van Baudet over vrouwen en de grijze compromissen van de VVD. Tel daar de feitelijke machteloosheid van de PVV bij op en dan kan Otten voor rechtse, ontevreden kiezers een reële optie zijn.

Bij FvD weten ze dat allang. Veel FvD-Statenleden hebben een gematigd profiel en zijn niet op de partij afgekomen vanwege filosofische en boreale Baudetpraat. Ze zijn geselecteerd door Otten en zijn rechterhanden Jeroen de Vries en Robert Baljeu. Die twee zitten inmiddels ook bij de Groep Otten. Als Baudet weer rare essays schrijft of dubieuze uitspraken doet, hebben FvD’ers vanaf nu een alternatief. Kiezers ook. Succes is nooit gegarandeerd maar voorlopig is het handig voor FvD om rekening te houden met de nieuwe concurrent.